118==011212==16:00UTC=====Positie:=16=53,1N==024=59,6W==Mindelo=anchorage===

Cruise boot toerist gaat op de foto in donker Afrika De Cape verde staan bekend als de eilanden groep voor West-Afrika en dit plaatst ze voor veel bezoekers dan ook gelijk in het donkere continent. Vandaag hadden leerlingen van een lokale toeristische opleiding een marktje georganiseerd voor de toeristen van een bezoekende cruise boot. Muziek, dans, lokale producten (kruiden, wijn, geite kaas) waren er en je kon op de foto met een groepje als inboorling verklede en zwart geschminkte studenten. Bijzonder om te zien dat de Cape verde zich verkoopt als Afrika terwijl wij een ander beeld van deze eilanden hebben.
De echte Kaapverdianen hebben veelal een verleden overzee of op zijn minst familie in Europa of Amerika. Hun huidskleur is duidelijk lichter getint dan dat van de West Afrikaanse straathandelaren. Deze laatste groep komt uit Senegal, Gambia of Ivoorkust en ze proberen met de verkoop van zonnebrillen, mobiele telefoons of toeristen spul aan de kost te komen. De straathandel in verse producten (bananen, papaya, groenten, vis) wordt gedaan door Afrikaanse vrouwen. Hierdoor kleurt het straatbeeld duidelijk zwart.
Wij ervaren de Cape verde meer als Europa en soms gewoon als Nederland. Vandaag namen we ouderwets Hollands een bitter garnituurtje bij de borrel. Gewoon gekocht in een winkeltje waar je Nederlands kunt praten, 40 jaar woonde de familie in Rotterdam. "Zijn jullie er nu nog" was de vraag bij binnenkomst in de winkel waar we 4 maanden geleden voor het eerst kwamen voor cashew noten. Nu kochten we sucade stukjes voor straks in de oliebollen en natuurlijk kon Erik de bitterballen niet laten liggen.
Een andere gevaarlijk lekkere winkel is Morabeza een bakker met prima gebak, maaltijden en koffie. Brood halen wordt bij ons vaak koffie drinken met iets lekkers zodat we eigenlijk geen brood meer nodig hebben voor de lunch.

Bitterballen eten in de Cape verde    De Cula vertrekt naar Barbados    Morabeza en zijn heerlijke gebak


.