128==121212==14:45UTC====Positie:=13=10N==035=53W=Atlantic=Ocean=1094Nm=naar=Fra

De wind is sinds gisteren aangetrokken naar in de 5-6 Bft en de golfhoogte is gestegen tot 3 meter. Met 2/3 fok en de kotter gaat de Gabber met 5 knoop richting Frans Guyana. De vorderingen zijn aantrekkelijk maar het leven aan boord is een stuk onaangenamer geworden. Iedere 5 minuten beukt er wel een golf tegen de boeg van de boot en geeft alles en iedereen aan boord een flinke slinger. Koken en de afwas doen zijn behendigheids oefeningen geworden. Waar laat je de vuile afwas, schone afwas, gedroogde afwas en met welke hand houdt je je afwasborstel, theedoek en je zelf vast. Dat octopussen zeedieren zijn snappen we volledig, we komen armen te kort hier op het onstuimige water.
Via het radionetje (8101 om 20:00 UTC) volgen we de posities van de andere boten. We zijn niet allemaal tegelijk vertrokken, maar iedereen gaat naar de overkant. De Cula (groen) ligt voorop door eerder vertrek en koerst naar Barbados. Daarna vertrok de Sylfer (zwart), na ons vertrokken de Mathiba (blauw) en de A Capella (geel), allen onderweg naar Suriname. De rode stip in het midden en de paarse lijn zijn wij, de kleinste boot van het peloton met slechts 31 voet zodat we niet alleen in lengte maar ook in afstand achterop liggen. WaltzingMathilda (rood) en Mare Liberum zijn nog later na ons vertokken en liggen ook nog achter ons maar komen dichterbij. Een groepje andere boten (Jan van Gent, Dixbay, Sailaway) is eergisteren vertrokken, ze staan niet op het kaartje. En in de haven van Mindelo, zo vernemen wij van onze observant ter plaatse, liggen nog 6 Nederlandse boten die binnenkort vertrekken.
De eerste melding op ons beestenspelletje was van MvG te B, geinspireerd door de foto van Erik stuurde hij het woord hazeslaapje, dat is momenteel ook erg toepasselijk op onze nachtrust. Daarna stuurde hij het woord slakkegang maar dat slaat niet op ons want wij gaan vliegensvlug naar de overkant.

De tracks van de boten in het radionetje  




.