138=231212==16:00UTC====Positie:=05=24N==051=03W=Atlantic=Ocean=72Nm=naar=Frans=

We hobbelen gestaag door naar Frans Guyana. We denken stroom mee te hebben want de snelheid blijft boven de 2 knoop ondanks de matige wind. Op de GPS zien we voor het eerst ons waypoint op het kaartje verschijnen en de electronische zeekaarten laten zien dat we het continentale plat van zuid-Amerika bereikt hebben doordat de zeediepten afnemen naar in de honderd meter inplaats van een paar kilometer. Ook de diepte meter bevestigd dat we dichter bij land komen, in de display verschijnt een uitlezing van 102 meter diepte. Maar aan de horizon nog geen tekenen van het vaste land.
Op welke afstand een kust zichtbaar is aan boord hangt af van de hoogte van de kust en de hoogte van de waarnemer aan boord van de boot. De uitkijk in oude boten zat altijd in het kraaiennest (weer een beestenwoord) hoog in de mast zodat hij verder kon kijken. In het grafiekje hiernaast staat wanneer (Nm afstand, X-as) wij aan boord van de Gabber een kust kunnen zien afhankelijk van de hoogte van kust (Y-as) in meters. Onze verwachting is dat we het vaste land pas op zo'n 20 Nm zullen zien.
Onderweg passeerden we een aantal denkwaardige momenten. Een nieuw duizendtal, de negen, staat op het log voor de gevaren afstand sinds vertrek uit Eembrugge. Het waren voor ons meer nachten op zee dan in eerdere trips en tevens de langste tocht ooit gevaren.
Op welke afstand is een kust zichtbaar vanaf de boot


.