137=221212==09:30UTC====Positie:=06=45N==048=51W=Atlantic=Ocean=225Nm=naar=Frans

Net als je denkt dat je lekker opschiet gaat het ineens weer langzamer. De tegenstroom en gebrek aan wind maken dat we maar een voortgang hebben van amper 75 Nm per dag over de laatste twee dagen. Onze aankomst in Frans Guyana is met een dag bijgesteld, waarschijnlijk in de ochtend van maandag 24 december.
Hieronder een plaatje van onze gevaren route vanaf de Cape verde. Meedere keren per dag sturen we onze positie via Winlink naar internet. Pieter (broer van Erik) maakte dit plaatje voor ons, de actuele positie van de Gabber is te vinden op, Winlink PE2ENE. Iedere slinger in de route zal een zeilwissel geweest zijn. Afhankelijk van de boeg waarover de fok uit stond gingen we een beetje noordelijker of zuidelijker. Ondanks dat de wind matig is zetten we toch ons lichtweer zeil niet op. De golven zijn nog aanzienlijk en de voortgang is rond de 3,5 knoop, we komen nu in de ochtend aan en dat is wel zo prettig.
In Frans Guyana varen we naar Mahury Rivier nabij Degrad de Cannes, dat is aan de oostzijde van de hoofdstad Cayenne. Er schijnt een jachthaven te zijn. Tijdens de kerst blijven we op de Mahury rivier. Uitrusten, de was doen, en de voorraden aanvullen met Franse lekkernijen. Verder willen we het space center, Ile du Nord (bekend van het boek Papillon) en Kourou Rivier bezoeken. Het ziet er naar uit dat we tot na oud jaar in Frans Guyana blijven.
Onze gevaren route van Cape verde naar Frans Guyana
Voor de liefhebbers van beestenwoorden hierbij de lijst die we verzameld hebben; aalmoes, addergebroed, angsthaas, apekool, apenstreek, beerput, beestenboel, beestenweer, beregoed, berekoud, beunhazen, brombeer, eendebek, eksteroog, ezelsbruggetje, ezelsoren, flikvlooien, gehaaid, haantje-de-voorste, haantjesgedrag, haasjerepje, hamsteren, hanepoot, haviksogen, hazelip, hazeslaapje, hobbelpaard, hondeweer, hondsmoe, kalverliefde, kattegejank, kattekwaad, kattenlikje, kippenbrug, kippevel, koekoeksklok, koele-kikker, konijnentanden, kraaienpootjes, krokedillentranen, leeuwenaandeel, leeuwendeel, luistervink, luizeleventje, mierenneuker, mierzoet, muggenmelk, muggenzifter, muisstil, muizenhapjes, muizennissen, opdoffer, opkikker, paardenbreedten, paardestaart, rattekruid, rattestreek, schijtlijster, schrielkip, slakkengang, slangenkuil, snoekduik, snoeshaan, snotaap, stierenek, stoeipoes, uilenzeik, uilskuiken, vinkentouw, viswijf, vogelvlucht, wespetaille, zebrapad, zondebok, zwaluwstaartverbinding, zwanenzang, zwijnestal.

.