124==091212==19:00UTC====Positie:=14=51N==031=00W=Atlantic=Ocean=1431Nm=naar=Fra

We leven met verschillende tijden aan boord. We gebruiken UTC tijd voor het maken van radio afspraken, Nederlandse tijd om ons te verplaatsen in het leven bij familie en vrienden en dan hebben we boordtijd. Boordtijd is normaal gesproken de tijd van het land waar we zijn. Maar nu tijdens de oversteek komt deze klok los van andere referenties als winkel openingstijden, zon op, zon onder en wanneer we gaan slapen en opstaan.
Vooral zonop is een belangrijke tijdschakelaar in het wakker worden. Om circa 07:00 UTC begint nu de eerste schemering. In het Westen zijn dan de maan, Venus en Mercurius mooi op een lijn te zien richting een helderder wordende horizon. De boordklok geeft dan aan dat het 06:00 uur is en in Nederland is het al 08:00 uur. Nu we naar het Westen varen wordt het later licht. Uiteindelijk zullen we in Frans Guyana de klok 2 uur achteruit moeten zetten om in de pas te lopen met de daar lokale tijdzone.
Om pas een tijdsverschuiving te doen bij aankomst is niet prettig. We reizen langzaam dus waarom zullen we ons een "jetlack" op de hals halen ? Onderweg zullen we de boordklok regelmatig aanpassen, even het batterijtje er uit en de kookwekker zetten om hem er weer op tijd in te doen. Iedere 15 graden naar het Westen reizend is zonsopkomst een uur later. De aarde is rond (=360 graden) en een dag duurt 24 uur, dus 360/24=15. We passen de boordklok ieder veelvoud van 7,5 graden ten opzichte van Greenwich (0-graden) die we passeren 30 minuten aan. Dus bij 30W, 37,5W, 45W en 52,5W verzetten we de boordklok. Op die manier hebben we iedere 5 dagen wat te doen, blijft de boordklok synchroon met onze bioritmes en komen we "op tijd aan in Frans Guyana".
Vlak voor zonsopkomst zijn Venus en Mercurius te zien




.