132=161212==14:15UTC====Positie:=10=05N==042=28W=Atlantic=Ocean=654Nm=naar=Frans

Vanmorgen werd Ernie niet door het kraaien van de haan gewekt maar door het gepiep van pilotwhales die rond de Gabber zwommen. Het dierenleven onderweg is relatief rustig. Natuurlijk zijn er de vliegende vissen en de vissen aan de haak. En ondanks dat we ruim 1500km verwijderd zijn van het vaste land zien we dagelijks vogels rond de boot.
Zoals de verwachtingen aangaven is de wind vanacht afgenomen en de zee rustiger geworden. Met 4,5 knoop gaan we recht op ons doel af. Vandaag nog zon, maar de komende dagen moeten we ons voorbereiden op regenval. Vooral dinsdag en nabij de kust van zuid Amerika zal het regelmatig gaan regenen.
In het zonnetje staan nu twee broodjes te rijzen die straks de oven in gaan. Eindelijk weer vers brood, de laatste dagen aten we crackers, muslie en havermout als broodmaaltijden. In de koelkast staat nog pompoensoep en straks hopelijk wat malse moten verse vis. De koelkast is een energie slurper en met de tropische daglengte en regelmatige bewolking is de energie balans niet in orde. Een windmolen had, zo voor de wind varend, geen oplossing geweest. Een sleep- of schroefas generator had het energie tekort eenvoudig kunnen aanvullen. En zo is er altijd wat extra te wensen.
Wakker worden met het gepiep van walvissen


.