129==131212==14:45UTC====Positie:=12=16N==037=28W=Atlantic=Ocean=976Nm=naar=Fran

Onze Aries windvaan stuurt 24 uur per dag We zeggen altijd wel dat wij de boot met zijn tweeen varen, maar eigelijk hebben we maar zelden de helmstok in de hand. Zou ook geen plezierige klus zijn om nu afwisselend in de kuip te moeten zitten sturen. Regelmatig komt er een klots zeewater over en de golven zetten de boot op onverwachte momenten opzij. Om dat allemaal geconcentreerd te moeten compenseren met de helmstok en dat uur na uur is een vermoeiende klus. Gelukkig kunnen we dat overlaten aan ons derde bemanningslid, de Aries windvaan. Het is zo'n apparaat in de categorie "Vraag niet hoe het kan maar geniet ervan", een stelsel van touwtjes, tandraders, een houtenblad en een roertje maken het mogelijk dat wij onze handen vrij hebben en toch op koers blijven.
Op de foto het houten blad van de windvaan. Je stelt de windvaan zo in dat de wind er langs blaast, bij koers verandering blaast de wind er tegen aan en dat zorgt ervoor dat het roertje anders door het water beweegt waarna de windvaan aan de helmstok trekt in de goede richting tot dat de wind weer langs het blad waait. Op het lijntje hangen de jachttrofeeen van het vissen, 4 staarten van Dorades. Nu het omstuimig weer is zijn we gestopt met verse vis vangen en eten. Gemakkelijker is het om een blik open te trekken en voor de afwisseling is een gehaktbal of kip in thaise saus ook wel lekker.
Wederom hebben we de koers wat zuidelijker gelegd. De ITC lijkt stabiel in het zuiden te blijven de komende week waardoor wij meer rechtstreeks op ons einddoel kunnen aanleggen. Zo hopen we ook wat hardere wind mis te lopen de komende dag en volgende week verwachten we zuidelijker minder last te hebben van windstilte en regenbuien.


.