130==141212==14:20UTC====Positie:=11=20N==039=06W=Atlantic=Ocean=865Nm=naar=Fran

Ook aan boord van de Gabber hebben we de traditionele familie december discussie Waar zullen we zijn met de Kerst ? Bij ons geen vragen over: waar waren we de afgelopen jaren, wie kookt er lekker, komt die en die dan ook, zo ver weg, en als het glad wordt, .... Slechts koele berekening bepaalt waar we zullen zijn met de Kerst van 2012.
Afgelopen nacht passeerden we ons halfweg punt, de eindbestemming was toen even ver weg als ons vertrekpunt. Om uit te rekenen hoe lang we er nog over doen kunnen we de logstanden gebruiken maar ook de vordering over de geplande route. Als je de logstanden gebruikt ga je uit van een rechtstreekse koers op de eindbestemming en dat is natuurlijk niet wat we in werkelijkheid doen. We slingeren een beetje heen en weer, maken meer mijlen op het log dan dat we werkelijk dichterbij komen. Ook de vorderingen bij de geplande route geven een vertekend beeld. De laatste dagen zijn we flink van onze geplande route afgeweken. In plaats van tot aan de 40 graden West boven de 14 graden Noord te blijven varen hebben we een meer directe koers op onze eindbestemming, hierdoor gingen onze vorderingen naar het einddoel met sprongen vooruit.
Hieronder een grafiek met zowel de route als log standen. In het rood (linker Y-as) de logstanden en in het blauw (rechter Y-as) de nog te varen afstand volgens de route. De linker Y-as loopt tot 8943Nm de oorspronkelijke route afstand plus de logstand bij vertrek. Er zijn stippellijnen getrokken door alle meetpunten en door een set van de laatste 4 dagen. Daar waar de rode lijnen de bovenrand van de grafiek raken (8943) zijn we volgens het log op onze eindbestemming. Daar waar de blauwe lijnen de onderkant raken zijn we volgens de route standen bij ons einddoel.
Het verschil tussen de rode en blauwe lijnen is grotendeels de tijd die we verkwanseld hebben met slingeren. Op de tocht van circa 16 dagen was dat een volle dag. Sturen met onze Aries windvaan levert je een verlenging van zeilplezier met minstens 6% !
Het is zeer waarschijnlijk dat we met de Kerst in Frans Guyana zijn, zeker als we zo kunnen doorvaren als de laatse 4 dagen. Alles bij elkaar een hoop gereken, maar een ding weten we zeker, wij hebben geen witte kerst.

Waar zullen we zijn met de kerstdagen


.