134=181212==13:45UTC====Positie:=08=52N==044=31W=Atlantic=Ocean=512Nm=naar=Frans

Sinds vannacht heeft de uitdrukking "dat het je voor de wind mag gaan" een bedenkelijke bijsmaak gekregen. Tijdens de oversteek varen we al ruim 1200Nm voor de wind en de komende dagen zal het net zo zijn omdat de NO-passaat nu eenmaal in dit jaargetijde lekker doorblaast, geen ontkomen aan dus. We varen steeds meer de tropen in en naderen de evenaar iedere dag een graadje meer de evenaar met dito stijgende temperaturen. Met de wind van achteren komt er gelukkig wat verkoelende bries de kajuit in en de ventilatoren boven de bedden staan veel aan. Maar waarom dan die bijsmaak ?
In de lijst van insignes die je als vertrekker kunt behalen staan o.a.: op de foto in het blad zeilen, werkelijk losgooien, golf van Biskaje, het vinden van weather windows, Cape Finistre, Straat van Gibraltar, deelname aan radio netje, oceaan oversteek, het vangen van een grote dorade, windstiltes uitdrijven, energie balans op peil houden en SQUALLS doorstaan.
Squalls zijn zware lokale regenbuien met zeer harde en wisselende wind, je kan ze haast niet ontlopen tijdens een oversteek van de Atlantische oceaan nabij de evenaar. Vannacht gingen wij deze initiatie rite door. We zagen doorlopend lichtflitsen van onweer maar geen donderklap dus we veronderstelde dat we ver van het slechte weer vandaan waren. Maar uit het niets of uit de totale duisternis, vielen er eerst een paar regen druppels nagenoeg direct gevolgd door zware regenval en harde wind. Alles natuurlijk "voor de wind" dus de kuipvloer werd zoet gespoeld, de bemanning te kooi wakker van een douche. Eenmaal maatregelen getroffen zoals zeilminderen en luik dichtdoen leek het al weer over te zijn. De squall trok in amper 5-10 minuten over, liet ons en de kajuit drijfnat achter, en de Gabber klotsend op een onrustige zee bij gebrek aan wind en zeilvoering. Na een twintig minuten meerderde Ernie weer wat zeil om vaart te houden. Tien minuten later kwam de tweede squall en zo volgde er ieder half uur een squall deze nacht. Ondertussen tolde de Gabber alle kanten op door de wisselende windrichting in een klotsende zee, een moment lagen we zelfs weer op retour koers naar Mindelo. Pas in de vroege ochtend is het weer stabiel in de atmosfeer en vervolgen we onze koers naar Frans Guyana, de vorderingen deze nacht waren bedroevend, slechts 15 Nm.
Een grauwe dag, 100 procent bewolking en buien


.