074=260814==13:00UTC=Positie:13=31,9S==71=57,5E==Cusco======

   

In het straatbeeld zien we nog veel traditionele dracht van kleding. Niet iedereen is uitgedost om toeristen te verleiden tot een foto voor geld, zoals de mevrouw op de foto rechts. Dat is trouwens nog een risico volle bijverdienste, de politie vindt het maar niets en probeert deze dames met kinderen, lama en lammeren te weren. De toeristen vinden het echter maar wat leuk om met zo'n kleurrijke moeder op de foto te gaan.
Wat je veel ziet is dat de draagdoek voor kinderen en andere last nog altijd in gebruik is. Marktvrouwen nemen zo hun waar mee, moeders hun kinderen en werklui tillen zand of kiezels op dezelfde manier maar dan met een stuk jutte of plastic. Naast de draagdoek is ook het bolhoedje voor de vrouwen een mode object. Met sierklosjes net over de rand of een mooie sierspeld, de meeste vrouwen hebben een bruin bolhoedje maar er zijn ook witte hoge hoeden. Deze laatste kunnen waarschijnlijk slecht tegen regen want als het regent gaat er een doorschijnend plastic zak overheen. Natuurlijk houdt je de hoed op je hoofd want wie gaat er nu zonder hoed op stap.
Het schoonheids ideaal is hier beduidend anders dan we gewend zijn. Een serie van rokken die de vrouwen over elkaar dragen maken ze vaak nog gezetter dan ze al zijn. Er onder een paar gebreide beenwarmers en zwarte lakschoentjes. Vooral op markten zien de buitenste rokken er smoezelig uit. Op feesten en partijen daarentegen zijn de rokken met kant en kijk je door de buitenste rokken naar de onderliggende. De beenwarmers zijn dan ook uit en de schoentjes keurig gepoest. Ook de bolhoedjes zijn dan een stuk feestelijker.
En tot slot is er de mode om je lange paardestaarten op je rug samen te binden met kleurijke klosjes. Als je vlechten nog niet zo lang zijn neem je gewoon haar extensions. Maar misschien is de verkoop van je eigen Peruaanse vlechten ook een aantrekkelijke inkomsten bron, zie Peruvian haar verkoop.

     
   



.