073=230814==13:00UTC=Positie:13=31,9S==71=57,5E==Cusco======

Cusco is een oude Inca stad, maar in de stad zelf is daar nog maar weinig van terug te vinden. Alle Inca bouwwerken van voor 1500 zijn met de geest van modernisering sinds de komst van de Spaanse veroveraars gesloopt en hergebruikt om de Spaanse stad te bouwen met plaza's, cathedralen en kloosters die het nu is. Toen de stenen in de stad op waren werden de ruines van Inca bouwwerken in de omgeving gebruikt, tot in de jaren 1930 werd zelfs het beroemde Sacsayhuaman gebruikt als bron van bouwstenen door de bevolking van Cusco. Gelukkig waren er genoeg grote stenen die wat moeilijker te verplaatsen waren, je vraagt je af hoe de Inca's het voor elkaar hebben gekregen.
We nemen van huis een taxi naar Plaza San Cristobal en lopen de laatste 200 meter stijgen naar de ingang van het historische complex. Het ligt op de noord-west heuvels aan de rand van de uitdeiende stad en heeft op het hoogste punt een mooi uitzicht over de valei waar Cusco in ligt. Deze trip doen we vroeg in de ochtend, het zonlicht is dan beter voor foto's (niet recht van boven) en er zijn minder bezoekers. Voor de toegang hebben we een combinatie ticket gekocht voor alle Inca ruines rond Cusco en een aantal museums in de stad. Of dat nu echt voordeliger wordt weten we nog niet, de museums in de stad die we bezochten waren vrij toegankelijk en voor de andere Inca bouwwerken moeten we nog transport zoeken. De kaart is 10 dagen geldig, dus nog tijd genoeg.
Het is verbazend om je te realiseren als je de musea en de opgravingen bezoekt dat de Inca cultuur wel stedelijke samenlevingen, een wegennet en politiek bestuur kende maar niet een goed ontwikkeld schrift. Veel van de Inca gebruiken en de betekenis van de bouwwerken worden nu uitgelegd aan de hand van spaanse geschriften van rond 15-1600. En dat is waarschijnlijk niet de meest objectieve bron van informatie, want in amper 100 jaar vechten, ziekte verspreiding (griep, mazelen, pokken) hebben de spaanse veroveraars deze cultuur om zeep geholpen en de oorspronkelijk bevolking tot het Katholieke geloof bekeerd. De goud en zilver sierraden en kunstwerken werden omgesmolten en spekten de Spaanse staatskas.
.




.