073=250814==13:00UTC=Positie:13=31,9S==71=57,5E==Cusco======

Overal waar we onderweg waren zagen we gevels van huizen beschilderd met leuzes voor de regionale president verkiezing. Soms waren ze nog bezig om de schildering te maken. Een kleine pick-up met ladders, een man of 5 met kwasten en rollers. Regelmatig troffen we zelfs twee verschillende partijen die nabij elkaar gelegen gevels gingen beschilderen. De onafgewerkte gevels zijn niet mooi, maar al die politieke leuzes maken het landschap ook niet beter. De naam van de kandidaat gaat altijd gepaard met een symbool; sandaal, panfluit, huisje, haan, graankolf, pikhouweel, etc.. Dat doet vermoeden dat er onder de kiezers een groot deel niet kan lezen, volgens de statistieken is ruim 15% van de plattelandsbevolking ongeletterd.
Het spel van democratie en vrije meningsuiting wordt de jonge Peruanen al vroeg bijgebracht. In de binnenstad trok een schoolklas langs met protest voor een schonere wereld, een paar dagen later was er een protest tegen geweld en in Lima zagen we protesten bij het centrale bureau voor regionale zaken.
Gisteren maakten we onze eerste aardbeving mee terwijl we in huis zaten. Op Trinidad beefden we al eens aan boord van de Gabber. Deze keer was het een flinke serie van trillingen, eerst een korte van circa 3-4 seconden. Genoeg tijd en beweging om het ons allemaal te doen beseffen. Daarna kwam er nog een trilling die wat langer duurde.(4-5 seconden), de lampen slingerden een tijdje na. Op straat hoorden we de buren die hun huizen uitgekomen waren, wij bleven binnen en keken op internet waar de beving had plaats gevonden. Het was een beving van 6.9 op de schaal van Richter op zo'n 300km afstand en een diepte van 100km. Op een van de TV zenders waren telefonische meldingen uit het land te horen aan de presentator. Gelukkig geen meldingen van schade of ongevallen Voor wie op de hoogte wil blijven van alle rampen op de wereld, kijk dan eens op Emergency and Disaster Information Service (Nood en rampen informatie service).




.