072=200814==13:00UTC=Positie:13=31,9S==71=57,5E==Cusco======

Ons leventje op grote hoogte geeft ons wat problemen. Vroeger rekende Erik met behulp van de barometrische hoogte formule de heersende luchtdruk uit in de hoogste berghut van Oostenrijk (3450 m) om zo het kookpunt van water te achterhalen en te begrijpen waarom je beter oploskoffie kon meenemen op bergtochten dan koffiefilters, hoeveel keer meer je adem moet halen om dezelfde hoeveelheid zuurstof binnen te krijgen als op zeeniveau en hoelang een eitje moet koken. Tegenwoordig geen moeilijke formules of vuistregels gebaseerd op een atmosfeer van 10 km dikte en 1 bar luchtdruk op zeeniveau, je gaat googlen en opzoek naar een app voor je smartphone.
Met de gratis app Oximeter wordt automatisch de luchtdruk uitgerekend aan de hand van je GPS positie en zien we dat we 1/3 minder zuurstof hebben dan op de boot. Voor wie van meer praktische toepassingen houdt, sneller ademhalen doe je toch automatisch, is er ook een app die de kooktijd voor een eitje uitrekend aan de hand van een GPS positie, de grote van het ei en hoe zacht je hem wil hebben, zie My perfect egg timer. Onze eitjes moeten 7 minuten koken willen ze net zo lekker zijn als aan boord, kijk en dat is toch wel handig om te weten.
Natuurlijk verkennen we ook Cusco op ons gemak. Een bezoekje aan de wijk San Blas, het museum van oudheden en we komen graag op lokale markten voor etenswaar, toeristenspul maar vooral heerlijke vers geperste sappen van allerlei tropische vruchten. Een drie gangen lunch van soep, veel rijst met vlees-uitje- en veel slappe patat een jelly toetje en een onbeduidend lauw drankje laten we na een keer proberen maar aan ons voorbij gaan.Voor de prijs van Soles 5,- (€1,35) hoeven we het niet te laten, maar we hebben liever wat meer groente. Ondanks dat we regelmatig buiten adem zijn vermaken we ons prima in Cusco. Voor meer info over hoogte en de invloed op het menselijke gestel zie, www.altitude.org.



     



.