025=221120==12:00UTC==Positie:52=43,19N==006=05,45E==Giethoorn======================

De oogst begon dit jaar met rabarber en rode bessen. De rabarber ging door de vla en de rode bessen werden tot jam verwerkt. We waren twijfelend over hoeveel we zouden gaan verbouwen. De nieuwe boot zou de nodige aandacht vragen en ons vertrek naar de Cariebe stond gepland voor eind juli. Veel van de eind zomer en najaars oogsten zouden we dan niet mee kunnen maken en boerenkool poten had al helemaal geen zin.
Corona dwong ons tot een beslissing in April om niet weg te gaan. Pas daarna zijn we actiever gaan moestuinieren. De tomaten in de kas kregen dit jaar minder aandacht en de Madam Jeanettes die we thuis de winter over hadden gehouden kregen een verlate start toen we ze pas in mei in de kas plaatsten. Voor de druiven was het nu het derde groei seizoen. De druiven oogst verwerkten we tot sap. Helaas ging er wat mis bij de sterilisatie want een aantal flessen is gaan gisten. Dit resulteerde in ernstig bruisend sap ontdekten we toen Erik een fles opende in het tuinhuisje. Zonder de Grand Prix gewonnen te hebben spoot de fles ons halve tuinhuis onder. Gelukkig hadden we geen visitie in feestkleding rond een rijkelijk gedekte tafel. Dit voorjaar zullen we weer wat muurtjes wit moeten sauzen.
De pompoen op de komposthoop gaf een flinke opbrengst. We maakten er heel wat potjes pompoenjam van en basis voor pompoensoep. Onze jam voorraden konden we ook aanvullen met vele potjes bramenjam. De sperziebonen gingen deels op zoet-zuur. Helaas was de gourgette oogst slecht en ook de snijbiet en sla werd aangevallen door de naaktslakken. De appeltjes smaakten weer prima, de meeste hebben we als handappel gegeten. Slechts de vroege valappels werden verwerkt tot appelmoes en we hebben een beperkt aantal appeltaarten gebakken. De "Tarte tartin" was een nieuwe voor ons en die lieten we ons goed smaken.
        


.