023=181120==16:00UTC==Positie:52=43,19N==006=05,45E==Giethoorn======================

Moestuinieren is leuk als je zelf je gekweekte groente kan opeten. Maar er liggen allerlei klaplopers op de loer die 's-nachts onze groenten opeten. De naaktslakken zijn het ergst, met honderden tegelijk smullen ze 's-nachts van onze noeste arbeid en vallen de weerloze groentes aan. Slijmerige sporen en soms niet meer dan een geknakte kale stengel blijven over van onze boerenkool, palmkool of sla-planten.
De slakken veranderen hun dieet per maand, dus het lijkt erop dat geen plant veilig is. Slakkenkorrels strooien lijkt een oplossing maar met de hoeveelheden bij ons op de tuin kan je dan beter je groente in de winkel kopen. Ernie gaat vaak voor het slapen gaan nog een rondje door de tuin maken en vangt er soms wel meer dan 100 die daarna in een bak met zout verdwijnen. Soms helpt Erik en die knipt ze gewoon door met een schaar. Al met al zijn we er maar druk mee.
Volgend jaar willen we het voor het slapen rustiger hebben. We gaan dan onze groente kweken in bakken. Het zijn opvouwbare Euro pallets, wij kochten ze bij Heny Hogenberg. Als bodem gebruiken we een oude pallet en we bekleden ze met worteldoek. Het geheel komt op ronde paaltjes te staan. De meeste bladgroente wortelt niet diep en dan is 1 rand genoeg, voor de gourgettes en eeuwigmoes gebruiken we tweeranden. Ook onze aardbeien bak op poten gaan we volgend jaar inzetten voor de groente kweek.
Als extra slakken bariere doen we er ook schrikdraad omheen met 12 volt (8 Ampere afgezekerd). Als de slak omhoog kruipt maakt hij op een gegeven moment met zijn slijmerige lijf kontakt over de plus en min draad en staat ie dus onder stroom. We verwachten dat ie dat niet prettig vindt en stopt met verder lopen en al dan niet "geroosterd" de aftocht blaast.
Kroonsteentjes doen dienst om de draden op onderlinge afstand en van de ondergrond af te houden. Op de metalen hoeken hebben we stukjes plastic slag onder de draden klem gezet. Alles wordt vanaf een accu gevoed en van stroom voorzien door zonnepanelen.

   


.