038=300414==13:00UTC=Positie:14=36,0N==061=04,2E==Fort=de=France=Martinique==============

Met Anita en Simon van de Aura hebben we een rondrit over Martinique gemaakt. De eerste stop was het museum over de vulkaan uitbarsting in 1902. Tijdens deze uitbarsting werd de voormalige hoofdstad St.-Pierre vernietigd en kwamen 29.000 mensen om het leven. Duizend bewoners waren gevlucht naar aanleiding van de kleine erupties in de dagen voor de grote knal, de rest van de bevolking werd niet gewaarschuuwd omdat de autoriteiten te druk waren met de eindronde van een verkiezingstrijd. Een persoon kwam levend onder de puinhopen van de stad vandaan, het was de voor dronkenschap gevangen gezette Cypria. In de gewelven van het gevang (foto links) was hij beschermd tegen het natuur geweld, slechts met beperkte brandwonden kwam hij vrij. Tegenwoordig is er o.a. een apotheek met zijn naam.
We rijden naar het uiterste noorden en daarna nemen we ook nog een kijkje in de zuidelijk gelegen andere havenstad, Le Marin, op zoek naar uitlaatslang voor de Gabber en verhaalklampen met een ruime opening voor de Aura. De jachthaven aldaar is een grote verzameling van luxe eettentjes, kleding, sieraden en parfum winkels. Uitlaatslang is er te koop de verhaalklampen niet. We smullen van lekker ijs en doen boodschappen in een grote Carrefour, pas na 20:00 uur zijn we retour op de Gabber.
De volgende morgen komen de bemanning van de Aura en de Kostat bij ons koffie drinken. We hebben dan net een stuk uitlaatslang en het waterslot gedemonteerd op zoek naar waar mogelijk een vernauwing zit. De slang is in orde, maar in het waterslot vinden we flink veel verroeste resten van ons oude spruitstuk, nu maar hopen dat dat de oorzaak was van het warm lopen van de motor. Een vernauwde uitlaat kan tegendruk geven op de motor en daarmee het motorvermogen doen afnemen en de temperatuur laten stijgen.

       


.