115==231112==16:00UTC=====Positie:=16=53,1N==024=59,6W==Mindelo=anchorage===

Koelkast We genieten enorm van onze koelkast en dat wilden we ook doen tijdens de oversteek. In de voorbereidingen voor de oversteek hadden we daarom gepland om 3 dagen vooruit te koken bij vertrek, 2 kilo heerlijke Goudse kaas mee te nemen en regelmatig voor een paar dagen te koken als het rustig weer is. Helaas stopte de koelkast er onlangs mee. Alles werd nagemeten en gecontroleerd, de eindconclusie was dat de automatische start electronica een automatische stop was geworden.
Internet en email via SSB waren weer een geweldige uitkomst. Op een forum kwam ik info tegen van een soortgelijk probleem bij een bevriend zeiler/radio-amateur. Len stuurde per direct volop details en bevestigde onze conclusies en metingen. Daarna opzoek naar kastjes met nieuwe regelelectronica. Om zeker te zijn van resultaat gokten we op meerdere paarden. Isotherm internationaal, Vreeken watersport en George Kniest schreven we een emailtje. De eerste reactie kwam van Isotherm internationaal die onze vraag had doorgespeeld naar de Nederlandse importeur in Kampen. De importeur bleek een centrale spil te zijn, want ook Vreeke en Kniest hadden contact met hem opgenomen. Joshua, charter kapitein in de Cape verde, is nu in Nederland en hij gaat de spulletjes volgende week meenemen. De importeur stuurt het rechtstreeks naar het postadres van Joshua en Mark (Ernie' broer) regelde de betaling bij Kniest in Muiderzand. Iedereen hartelijke dank voor de snelle inzet.
Wat je niet meeneemt kan niet kapot, gonsde de afgelopen dagen wel in onze gedachten. Een aantal jaren leefden we zonder koelkast en zelfs een winter met een houtgestookte kachel aan boord van de Gabber. Nu betrappen we ons op de afhankelijkheid van luxe terwijl we juist vrij en zorgeloos willen zijn. Het vertrek naar de overkant is uitgesteld, de weersomstandigheden worden daarmee gunstiger dus geen reden tot klagen eigenlijk.
Vandaag kwam superjacht Constance even langs om te tanken. De eigenaars zaten comfortabel in luxe fauteuils (zie foto) terwijl 4 man bemanning aan het werk was. Bij de invaart passeerden ze de kleinste boot die hier op anker ligt, een engels man met een 26 voeter. Vandaag is ook het cruise schip de Balmoral op bezoek in Mindelo, de boot waar Ernie's ouders mee op stap zijn geweest. Met zijn ruim 1250 passagiers kleurde de straten daarom wit van het volk.
Over de schepen op het Nederlandstalige maritieme netje maken we ons maar geen zorgen. We horen sinds hun laatste dag op zee voor aankomst in Sal niets meer van ze en gaan er maar vanuit dat ze veilig zijn aangekomen.
Zeilen en vertrekken in andere dimensies

Cruise schip Bolmoral bezoekt Mindelo


.