113==161112==16:00UTC=====Positie:=16=53,1N==024=59,6W==Mindelo=anchorage===

Erik inspecteert de mast en maakt hem schoon Terwijl het een komen en gaan van zeilboten is in de haven en op de ankerplaats zijn wij op ons gemak bezig met de voorbereidingen voor de overtocht. Iedere dag nemen we wat meer boodschappen mee dan we nodig hebben voor dagelijks gebruik om zo de voorraden, crackers, drinkwater, jus d'orange, zoute versnaperingen, melk en wc-papier aan te vullen. Blikvoer hebben we nog genoeg in voorraad vanuit Dakar, de Canarische eilanden en zelfs nog vanuit Nederland. Ernie inventariseert de voorraden en Erik doet verschillende technische onderhouds klusjes.
Het water uit onze RVS tank die we in Dakar hadden laten lassen was wat bruinig van kleur op het laatst. Klei of zand vanuit Senegal dachten we eerst, dat daar altijd een beetje in het drinkwater zat. Maar het bleef roestig van kleur ook na wat doorpompen. Dus het mangat open gemaakt voor inspectie, helaas een dunne laag roestdeeltjes zat door de hele tank en ook nog wat roest schilfers op de bodem. We hadden de tank nog nooit goed schoon gespoeld en de losse spikkels van het laswerk waren gaan roesten. Controle met een magneet leerde dat de lasanodes die gebruikt waren bij het monteren van de inlaat en uitlaat geen RVS anodes waren maar gewone metalen en dat leverde nu bruin water. We hebben de hele tank eruit gehaald en goed gespoeld en ook de waterleiding schoon gemaakt door er een touw door heen te trekken met wat nauw passende doekjes. Alles is weer fris, we gebruiken de tank als eerste op de oversteek in de hoop dat nieuwe roest nog niet gevormd is. In Trinidad lossen we het definitief op.
De mast, de geleide rails voor de bomen en de gleuf voor het grootzeil waren ook bruinig. Dit was geen roest maar inderdaad een flinke laag kleiig stof. Met een emmertje de mast in voor een was beurt, zodat het zeil en de bomen weer soepel op en neer kunnen. Gelijk een inspectie gedaan van de verstaging, de top lichten gewassen en de reserve vallen anders opgehangen zodat ze niet meer in de weg zitten voor de rolfok. Bovenin ook gelijk wat foto's van de Gabber en andere boten rondom ons gemaakt.
De meeste boten van het Westward radio netje gaan dit weekeinde aan de oversteek beginnen. Dat maakt weer wat ruimte op de ankerplaats. In de haven liggen nu al 4 nederlandse boten, sinds november vorig jaar hebben we onderweg niet meer zoveel landgenoten gezien. En vanuit Sal komen over 2 weken nog eens 4 nederlandse boten deze kant op, wij zelf zijn dan al bezig met de oversteek. Ook voor de vogels is het trektijd. Iedere nacht vliegt er een zwerm kleine zilver reigers over de haven op zoek naar een rustplek voor de nacht op de verstaging of lijnen van de boten.
Kleine zilverreigers zoeken voor de nacht een rust plek aan boord.

onze boot vanaf het puntje van de mast gezien


.