025==170212==18:00UTC==Positie:=12=35,4N==016=16,5W==Ziguinchor==

Louis en Marie van de Butterfly waren over land een paar dagen naar Gambia vandaar dat ze niet thuis waren. Inmiddels hebben ze ons weg wijs gemaakt in Ziguinchor, het toeristenbureau, een echte supermarkt en wat tentjes voor eten en drinken. Gisteravond gingen we een biertje drinken, wij dachten in een bar aan de waterkant verderop in de straat. maar het was bij Cher Liliane een tentje dat meer op een gewoon woonhuis leek en dat wat verder van de verharde weg en drie keer de hoek om was. Zoiets vind je niet zelf. De bediening was door Liliane die in een rolstoel zit. Een stoeltje extra pakken en tafeltjes verschuiven was geen probleem voor haar evenals de bediening doen. Indrukwekkend met het gemak en het gewoon doen waar mee alles gebeurde. Later op de avond lopen we door naar de lokale variant van de shoarma tent voor broodje gebakken ui en vlees.
We zitten duidelijk een stuk meer het binnenland in dan we gewend zijn. De temperaturen stijgen dagelijks naar boven de 30 graden en anders dan aan zee is er geen verkoelende wind. De warme maaltijd hebben we al een keer naar het middag uur verplaatst zodat we de kajuit niet nog een keer warm stoken met koken en afwas zo voor het slapen gaan. Ook gebruiken we nu de klamboe tegen de muggen die in de avond komen. De klamboe hangt over de bimini en schermt de hele kuip af. Hierdoor kunnen we de kajuit 's-nachts open houden en zelfs tot laat in de avond in de relatieve koelte buiten zitten.
Het is verkiezingstijd in Senegal. De zittende president, 85 jaar, wil voor een derde termijn gaan en daar is niet iedereen blij mee. Het hotel waar we tegenover liggen was gisteren de uitvals basis van campagne activiteiten van een van de president kandidaten. Grote auto's, geluidsinstallaties, campagne medewerkers in T-shirts met portret, en we meenden zelfs de kandidaat zelf te zien, er liep tenminste iemand die aardig op het portret van de T-shirts leek. Geen idee waar de politieke strijd in detail over gaat en wat de kandidaten voor hebben met Senegal. Maar het is bijzonder om democratie en verkiezingen op zijn Afrikaans van dichtbij te zien.
Voor de oplettende ogen is meer te zien. In Dakar zagen we al propaganda voor de militairen die Senegal mijnen vrij proberen te maken. Hier in het Casamance gebied schijnen ze langs de weg te liggen. Ook zijn hier verschillende hulp organisaties actief als UNAID, Rode Kruis, etc.. Ze zijn herkenbaar aan hun witte 4WD auto's met luxe uitstraling en antenne sprieten. Deze verkiezingsperiode is ook de gelegenheid voor de afscheidingsbeweging in de Casamance om van zich te laten horen. In december en onlangs waren er aanslagen tegen lokale militairen. Dat geeft een wat andere kijk naar de militaire pick-up's met zware mitraillieurs die gisteravond voorbij reden. Maar reizend over het water zoals wij doen ontgaat het meeste je. De politieke strijd en meningsverschillen zijn onderling. Wij blijven graag geziene toeristen.
We nemen de warme maaltijd als lunch, 1,5kg garnalen en een fris wit wijntje
Louis en Marie komen op de koffie



.