023==130212==04:00UTC==Positie:=12=41,5N==016=55,5W==Banc=du=Large==

Nog voor zeven uur 's-morgens was het anker op. Met de laatste stroom mee varen we, met behulp van de GPS in "track back" mode, door de diepere getijde geul de Marigot de Gokhor uit naar het ruimere water van de Saloum monding. De GPS slaat in zijn geheugen de gevaren tracks op. Via de optie "track back" maakt de GPS automatisch een serie waypoints aan, zet deze in een route en terug varen over precies hetzelfde spoor als de heen weg is dan eenvoudig. Maar let op dit werkt alleen als de gevaren track nog in het geheugen zit. Als we langere tijd op anker liggen gebruiken we de GPS ook als "anker alarm". Hierbij gaat er een alarm af als we teveel van positie veranderen, door bijvoorbeeld een krabbend anker. Na een paar dagen op anker zit het geheugen vol met posities van rondom de ankerplek, de laatste 1024 posities worden onthouden en om de 5 minuten worden de posities opgeslagen.
De gehele geul was dieper dan 2 meter tijdens het laagwater dat wij er doorheen voeren. Maar ja je moet natuurlijk wel eerst weten waar de geul ligt. De pilot (RCC West Africa) is hiervoor helaas niet de beste bron, regelmatig is de informatie verouderd. Ook de digitale en papieren kaarten hebben oude informatie, de beste en meest recente navigatie tips komen van de lokale vissers die dagelijks in deze gebieden varen. Later zullen we onze gevaren tracks in de Saloum, Casamance en Gambia op onze site zetten zodat andere zeilers deze kunnen gebruiken. Als navigatie programma gebruiken we OpenCPN, hierin kunnen makkelijk de routes als gpx bestanden worden ingelezen. En voor de liefhebbers is er het programma GPSBabel hiermee kunnen de tracks naar bijna willekeurig ieder ander format omgezet worden.
We varen afwisselend op zeil en motor over een rustige zee. De hoeveelheid visstaken en boeien vallen mee en we zien de gehele tocht piroques met vissers. De zee is hier tot circa 10 Nm uit de kust slechts 10 meter diep en dat zijn waarschijnlijk aantrekkelijke visgronden. Ook 's-nachts blijven er piroques rondom ons. Ze zijn schaars verlicht, soms zien we het open vuur van de kleine BBQ die ze bij zich hebben om iets warms te drinken of eten te maken. Gelukkig zijn ze makkelijk wendbaar en we lijken geen last van elkaar te hebben.
In de vroege ochtend komt de maan op en deze verlicht de horizon van achter een gebroken wolkendek. De temperatuur is een koude 23 graden en er hangt wat vochtigheid in de lucht. Met 3-4 knoop op het log schommelen we de nacht door richting uiterton van de Casamance. Daar komen we dan met daglicht en inkomend water aan is de verwachting.
Gabber op anker in Marigot de Gokhur
Onderzeil met verlichting van de maan



.