019==070212==10:00UTC==Positie:=14=02,7N==018=41,3W==Marigot=de=Ndangane==

IJsvogel in de mangrove
Met het nieuws over de elfsteden koorts in Nederland op de wereldomroep besluiten we om ook iets met ijs te gaan doen. Hier geen lage temperaturen dus behelpen we ons met een uitstapje ijsvogels kijken. In de bijboot gaan we met de laatste stroom mee een zij kreek in. In de mangrove bomen langs de oever zitten op mooie uitkijk punten boven stil water regelmatig ijsvogels. Op de foto een mannetje, herkenbaar aan de twee zwarte ringen op de borst.
De wortels van de mangroves zijn onder de hoogwaterlijn begroeid met oesters en mossels. De lokale bevolking oogst deze om te eten. Hier zijn oesters het voedsel van de armen. In de restaurants bij de campements staan ze ook op het menu, maar vermoedelijk tegen meer westerse prijzen.
Sinds gisteren is er weer een harmatan opgestoken. Het zicht is terug tot amper 200 meter en alles wordt bedekt onder een fijne laag stof. Vanacht werden we beiden wakker met een benauwd gevoel van de droge stoffige lucht. De luchtvochtigheid was onder de 25%, buiten verlichte de maan de met stof beladen lucht waardoor het niet echt donker was, vergelijkbaar als met dichte mist in Nederland. Hieronder een foto van de zon rondom een uur of 4 's-middags.

Mangroves     De wortels van de mangrove zijn begroeid met oesters.     De harmatan, woestijn wind met zand, maakt het mistig, zicht tot 200m. Op de foto staat de zon !



.