020==090212==18:00UTC==Positie:=14=02,7N==018=41,3W==Marigot=de=Ndangane==

De harmattan houdt aan en dat vinden we niet aangenaam. De woestijn wind brengt ladingen fijn stof met zich mee, het zicht is beperkt en het ademhalen is vooral 's-nachts erg onprettig. Je wordt steeds wakker van een verstopte neus en kriebel op de longen. We maken ons op om later deze week koers te zetten naar Gambia. Onze jerry cans voor zoetwater hebben we ingeleverd bij campement Sakado en zijn met de lokale veerdienst naar Ndangane gevaren. In de piroque temidden van de lokale bevolking blijven we lekker droog en kunnen gemakkelijk boodschappen meenemen, de 15 minuten vaartocht voor CFA 250,-- p.p. is aangenamer dan met onze eigen dinghy en nog iets goedkoper ook (bootboy vroeg CFA 1.000,-).
Op de veerdienst treffen we ook Aurlemin (beheerder Sakado) en vragen of hij weet of er dichtbij een imigration office of douane zit om te kunnen uitklaren. Geen idee, probeer de politie post eens in het volgende dorp. Maar waarom al die moeite, in Gambia zullen ze er toch geen probleem mee hebben als je een Senegalees stempeltje mist ? Tja daar zit wat in. Neem iets moois of lekkers mee uit Senegal en je bent vrienden met alle officials was zijn advies. Jammer dat het mango seizoen er niet is, maar ik zal nadenken over een alternatief kado belooft hij.
In Dakar waren we al op zoek naar een "pilo" (vijzel, stampbeker) ter vervanging van onze kleine porceleine vijzel, maar ja afrikaanse gezinnen zijn groot dus de bijhorende keukenmachines ook. Hier in Mar Lodj vinden we een klein exemplaar geschikt voor ons huishouden met de beschamende (naar Senegalese maatstaven) omvang van slechts 2 personen. Regelmatig worden we met ongeloof aangestaard als we melden geen kinderen te hebben. Dat ligt ook in Gods handen krijgen we dan te horen, nee zeggen we dan we wilden ze zelf niet. De immigration officer in Dakar sprak ons zelfs met stemverheffing op een verwijtende toon toe. Een houtsnijder hier aan de oever boodt spontaan aan om onze zoon te zijn, "I consider you as my parents". Het aanbod hebben we afgeslagen, en denken nu na hoe ons ideale gezinnetje er uit ziet voor in toekomstige gesprekken.
Pilo, vijzel klein formaat, de afrikaanse keuken machine

Piroque veerdienst tussen Ndangane en Mar Lodj



.