015==010212==18:00UTC==Positie:=14=01,4N==016=42,4W==Marigot=de=Ndangane==

Van Loud van de Rafiki hadden we al gehoord dat de prachtige stoffen waar de vrouwen in west Afrika hun kleding van hebben, in Nederland gemaakt worden, althans de betere kwaliteit met wax techniek (batik) bedrukt. Vanmorgen was het een item op de wereldomroep. Het bedrijf Vlisko dat sinds 1895 bestaat en in Helmond gevestigd is ontwerpt en maakt alle stoffen die we hier zo bewonderen. Dat de fabriek nog niet verplaatst is naar lagere lonen landen is omdat het proces van geautomatiseerd bedrukken van de stoffen op basis van batik techniek erg ingewikkeld is. Ze hebben een archief aangelegd waar naar schatting 350.000 designs zijn opgeslagen. In Arnhem wordt er momenteel een expositie gehouden over het batikken van die stoffen. Misschien een leuk uitje voor wie in Afrikaanse sferen wil komen en niet te ver van huis wil.
Sinds 8 uur vanmorgen zijn we weer onderweg op het fokje de rivier afzakkend. We willen met hoogwater over een ondiepte heen om zo op een zijkreek, de Marigot de Ndangane, van de Saloum te komen. Erik die stuurt neemt een route vlak langs droogvallende platen. Er staan twee flamingo's dichtbij die zenuwachtig worden van ons eventjes klapperende fok. Ze vliegen op en we zien hoe prachtig hun vleugels zijn getekend. Kennelijk horen ze toch echt op die plaat thuis want ze landen er ook weer. En toen opeens, BOEM.....,oeps, foutje, liepen we vast. Gelukkig was het nagenoeg laag water, gauw opzij een anker over boord gegooid en op de lier belegd. Na een uurtje kwamen we weer los. Erik vond het "kicks voor niks" (uiteraard achteraf) en Ernie wel weer "spanning en sensatie" genoeg voor een dag.
Hiernaast een kaartje van de Saloum delta, de rode cirkels is waar we nu liggen, de paarse lijn is wat we gevaren hebben en de veelheid aan zwarte driehoekjes zijn de waypoints van de route die we zuidwaarts willen varen. Vanuit de Saloum nemen we een wantij in de Diomboss en steken door naar de Bandiala en komen dan vlak boven Banjul in de Gambia weer op zee.
Saloum delta in OpenCPN


.