021==090212==18:00UTC==Positie:=14=02,7N==018=41,3W==Marigot=de=Ndangane==

Gabber op anker nabij campement Sakado
De lokale veerdienst bevalt goed. Vandaag toch naar dat dorp verderop geweest om bij de politie post te informeren wat de mogelijkheden zijn voor een "exit" stempel in het paspoort. De taxi rit er heen was erg gezellig. Ernie bij mij op schoot zodat we met 4 personen op de achterbank pasten. Op de bijrijders stoel zaten ook 2 passagiers. In de kofferbak een levende kip en onze jerry cans voor diesel en benzine. Op de heenweg reed de chauffeur voornamelijk links, niet omdat je hier links moet rijden maar omdat er rechts veel kuilen in de weg zaten. Het was een klein ritje, een kwartiertje later waren we al in Fumle.
Op de politie post werden we vriendelijk te woord gestaan, maar helaas het advies was om de stempels in Dakar te gaan halen bij hetzelfde kantoor als waar we de "entry" stempel hadden gekregen, logisch toch ?
Fumle heeft naast wat scholen niet veel te bieden. We bezochten het mangrove project museum dat voornamenlijk bedoeld is om schoolklasjes te ontvangen en dan tekst en uitleg te geven. In hetzelfde gebouwtje konden de kinderen dan ook gelijk informatie krijgen over SIDA, zoals geslachtsziektes hier genoemd wordt. Ja biologie is een breed vakgebied.
Langs de weg kopen we wortelen, aubergine en madam janet (pepertjes). Zoals gebruikelijk krijgen we weer wat extra kadeau, dit keer een worteltje en een madam janet. We vinden het opvallend dat we klederdracht (gevouwen hoofddoeken) en madam janet hier in West Afrika vinden. In Nederland kennen we deze dingen vanuit de Surinaamse cultuur, waarschijnlijk in de slaventijd ook meegenomen vanaf hier.
Op de foto de Gabber op zijn ankerplaats nabij Mar Lodj. Dagelijks draaien we tweemaal van richting door de getijde stroming.



.