008=290116==12:00UTC==Positie:18=20,2N==064=55,7W==St.=Thomas=Charlotte=amalie==

Een paar dagen geleden stond de wind in de zuidelijke hoek en die hebben we gebruikt om meer oost te komen. Met een nacht doorvaren, toch nog een paar slagen maken en motorsteun er bij zijn we aangekomen in de US Virgin Islands op Saint Thomas. De tocht was gelijk een duurproef voor de motor, 30 uur draaien en hij bleef prima op temperatuur. We liggen voor anker in de baai van Charlotte Amalie, de grootste stad op het eiland. Op het eiland wonen 50-duizend mensen, er zijn 365 juweliers en dagelijks passeren er cruiseboten, eergisteren lagen er 6 van die grote jongens. Ook de Blues (Martin en Bertie) is hier en samen verkennen we het eiland.
We verkiezen het lokale openbaar vervoer boven een tour met gids, we rijden in eenzelfde soort open busje en volgen dezelfde route en een beetje van het bespaarde geld ($21,- per persoon) geven we uit op een terrasje. In het oude centrum van Charlotte Amalie zijn alle voormalige pakhuizen en winkeltjes omgebouwd tot luxe airgeconditioneerde juweliers met merken en logo's die wij alleen kennen vanuit de luxe bladen in de wachtkamer van de tandarts. De sierraden zijn belastingvrij en vele Amerikanen plannen hun cruise om juist ook hier te kunnen shoppen.
Het eiland was ooit een kolonie van Denemarken maar die hebben het in 1917 verkocht aan de Amerikanen. In de plaats en de straatnamen is van de Deense tijd nog wel wat terug te vinden evenals in een aantal oude monumentale gebouwen. Helaas wordt de binnen stad overheerst door de juweliers en is het buiten het centrum weer de vertrouwde rommelige Caribische bende. Het openbaar vervoer zijn gezellige open busjes die ze safari's noemen, waar je voor $1,- al een flinke stadsrit mee kan maken, wij gebruiken dit vervoer voor boodschappen bij supermarkt "Pueblo".
In de baai waar we liggen is het een komen en gaan van zeilboten, cruise schepen, veerponten en watervliegtuigen. Op de zeekaarten die we gebruiken staan de "landingsbanen" van de watervliegtuigen niet aangegeven. Ze hebben maar een klein stukje nodig en manoeuvreren gewoon tussen de geankerde en aan- en afvarende boten door.







.