004=140116==12:00UTC==Positie:18=01,3N==067=10,6W==Puerto,Rico=Boqueron========

De Verenigde Staten van Amerika kom je niet zomaar binnen met je eigen boot. Het begon al in Nederland met het aanvragen van een visum. In de kustzone moet je op 3Nm buitengaats blijven totdat je toestemming hebt om dichterbij te komen. Op 5Nm voor de kust riepen we via de marifoon (internationaal kanaal 16) de kustwacht op om ons aanstaande bezoek kenbaar te maken. We werden gevraagd naar het Amerikaanse kanaal 20A te gaan. Maar ja we hebben een internationale marifoon dus daar zitten de Amerikaanse kanalen niet op. We stelden voor internationaal kanaal 6 te gebruiken, wat ook goed was. Na het uitwisselen van scheepsnaam, lokatie en aanloop haven kregen we een telefoonnummer van de douane dat we moesten bellen. Tja, een Amerikaanse telefoon hebben we ook al niet aan boord. Was geen probleem, bel maar als je aan land bent.
Eenmaal op de ankerbaai kon de kapitein van boord om "clearance" van de douane aan te vragen. De bemanning moest aan boord blijven. Het was een even dag dus Erik ging de kant op, opzoek naar een telefoon. Bij de bewaking van de marina Boqueron kon Erik bellen met de douane. Na een paar keer verkeerd te zijn doorverbonden konden eindelijk de verdere scheeps details worden uitgewisseld en kregen we de opdracht om ons te melden bij het "Customs House" in Mayaguez waar een "cruising permit" afgehaald diende te worden.
Het was al in de middag toen we eindelijk met zijn tweeen voet aan vast wal konden zetten in het slaperige toeristen stadje Boqueron. We zochten transport naar Mayaguez, maar een uitbaatster van één van de weinig open zijnde tentjes meldde dat dat er niet is. "Je moet bij Eddie zijn, die regelt dat soort dingen, ik bel hem wel even". De verkeersdrukte en de vroege sluitingstijd van het kantoor maakte dat hij ons de volgende ochtend wel zou brengen. Zo gezegd zo gedaan, een 35 minuten autorit over de snelweg bracht ons bij het douane en immigratie kantoor van "Homeland security and border protection". Nog eens 30 minuten later stonden we weer buiten, 3 formulieren rijker en vijf stempels. De "cruising permit" is nieuw dit jaar in Amerika en kost U$ 19,- en is een jaar geldig. Nu moeten we onze aankomst in iedere volgende ankerbaai telefonisch melden en dan is het in orde.
Eddie (telefoon: 787-299.7935) bracht ons nog langs T-mobile voor een telefoonkaart en de supermarkt voor nieuwe eieren, witte kool, uien en ander vers eten.




.