009=080216==12:00UTC==Positie:18=03,1N==063=06,3W==Grand=Ilet=Logoon=St.=Maarten

Op 3 februari vertrokken we uit St. Thomas, de wind zou 48 uur uit noordelijke richting blazen en dat was een zeldzame kans om makkelijker naar St. Maarten te komen. De tocht van 105Nm duurde voor ons 26 uur, we konden gelukkig de hele tocht op of zelfs iets noordelijker dan de geplande vaarlijn blijven. Bij aankomst in St. Maarten ging aan de Franse kant net de brug open dus konden we in één keer door naar de "Lagoon". Sinds 4 februari zijn we dus "Lagoonies", we liggen nabij het eilandje "Grand Ilet" en afhankelijk van de wind in Nederland of in Frankrijk, ons anker ligt op de grens. De True Blue en de Lizzy liggen hier ook. Rudi van de Lizzy geeft ons met zijn snelle dinghy een introductie in alle watersportwinkels, supermarkten en landingsplaatsen. Met Ton en Dominique gaan we naar het happy hour van Lagoonies en aansluitend de traditionele chinees. Een warm onthaal voor ons hier in Caribisch Nederland.
Al zeilend langs de kust van Puerto Rico hadden Rene en Cherryl van de Gipsy Blue foto's van ons genomen. Rene werkt bij Island Waterworld aan de Nederlandse kant, dus daar gingen we langs om een praatje te maken en de foto's op te halen.
Alles in St. Maarten is dubbel, er is een Franse manier of een Nederlandse manier. Wij kozen bijvoorbeeld voor de Franse ingang van de Lagoon en klaarden in aan de Franse kant. Dat scheelde ons bruggeld, inklaringskosten en ankergelden. Toch liggen we in dezelfde lagoon als boten die via de Nederlandse brug de Lagoon binnen kwamen. Inklaren en uitklaren gaat heel eenvoudig op een Frans eiland. In een watersport winkel staat een computer en je typt je gegevens in, de bediening bekijkt je paspoortnummer en zet er een stempel op. Een donatie voor een goed doel wordt op prijs gesteld of een aanschaf in de winkel en klaar ben je.




.