007=220116==12:00UTC==Positie:17=56,9N==066=17,5W==Puerto,Rico=Salinas==========

Vanuit Salinas maken we met een huurauto een trip over het eiland. We bezoeken de "Rio Camuy Grot" en vangen een glimp op van 's-werelds grootste radio telescoop in Arecibo. Maar vooral de autorit was een spannend avontuur.
De rivier de Rio Camuy, die het grotsysteem heeft uitgesleten, is een van de drie grootste ondergrondse rivieren op aarde. De onderaardse zaal is zeker de grootste die wij ooit gezien hebben en er zijn nog meer zalen die niet voor publiek toegankelijk zijn. De wandeling door de grot volgt de oude bedding van de rivier en eindigt bij een gigantisch "verdwijn gat" van 122 meter diep en 198 meter in diameter. Op de bodem kunnen we de rivier nog zien stromen.
Na de grot rijden we naar de radio telescoop, we hadden al gehoord dat ze aan het verbouwen waren en dat een bezoek waarschijnlijk niet mogelijk is. Inderdaad de verbouwingen duren nog tot in maart wordt ons aan de poort gemeld. Omdat de radiotelescoop, zoiets als in Westerbork, een geheel dal (300 meter in diameter) beslaat is het ook niet mogelijk er op een afstand zicht op te krijgen. De omringende bergen maken immers deel uit van de telescoop.
We programeren onze routeplanner naar een ander uitzichtpunt, Dona Juana. We gebruiken de programmas OsmAnd en Maps.me, beide zijn gratis navigatie programma's met prima kaartmateriaal dat offline kan worden opgeslagen. Maar als we over de PR-608 steeds kronkeliger door de bergen rijden wordt de weg smaller en duidelijk minder bereden. Uiteindelijk stranden we als de struiken links en rechts de auto raken en het asfalt op is. Een onverharde weg moet ons nog een paar kilometer verder brengen voordat we op de PR-149 komen. Daar beginnen we maar niet aan met onze keurig glimmende SUV, we rijden de hele weg weer terug. We komen nog voor het donker retour bij de haven en gebruiken de huurauto ook om boodschappen te doen en brandstof in te slaan.
De boodschappen halen we in een grote supermarkt, met een grote parkeerplaats, voor grote auto's, voor grote/dikke mensen, met vele snack tenten. Het is nog lastig om voor ons kleine huishouden boodschappen te doen. Vlees is voorverpakt in minimaal 2-3 kilo, flessen drinkwater zijn 1 gallon (3,7 liter), frisdrank is er vanaf 2-3 liter, puddingbroodjes zijn pudding taartjes en gaan per twee voordeliger, alles veel en groot. Gelukkig heeft de slager ook losse verkoop. Doet u er maar 4, nee geen 4 pound (lbs) maar 4 stukjes.









.