013=031023=14:00UTC====Positie:33=03,7N==16=18,9W==Porto=Santo==ODO=1819Nm==



De tocht naar Porto Santo is 558Nm (1033 km) waar we 106 uur over varen. We waren dus 4 nachten op zee en de gemiddelde snelheid was 5,3 knoop. Helaas stond veel de motor bij. De eerste dagen door gebrek aan wind en de laatste dag om voor het donker binnen te lopen.
De nachten waren door de volle maan goed verlicht. Onderweg kwamen we de nodige schepen tegen. Op de AIS zien we die al van ver aankomen, nog ruim buiten visueel zicht. We verleggen regelmatig de koers om de CPA (closest point of approach, kleinste afstand van nadering) niet minder dan 1 Nm te laten zijn.
Dagelijks heeft Erik weer zijn radionetje op 8101 USB om 18:00 UTC. Zo is er contact met Calypso, Efir, Maris, Aegir en de Eternity. Er is radio bereik van de Canarische eilanden tot de Guadiana, de grens rivier tussen Portugal en Spanje.
Op de tweede dag ontdekt Ernie dat we water onder de vloerplanken hebben als ze een waterfles uit de voorraad wil pakken. We gaan opzoek naar een lekkage. Eerst verdenken we de douche ervan, maar daar is alles droog en het water is eigenlijk te zout. Ook bij de motor is alles droog, uiteindelijk blijkt het de boegschroef te zijn. Deze lekt water via zijn as en als de neus van de boot naar beneden gaat klotst er een kopje water naar binnen. We schatten zo'n 2 liter per uur. Voor een reparatie moeten we weer het water uit. Via de Calypso vernemen we dat dat op Porto Santo kan. Dat is een geruststelling.
Bij het naderen van het eiland komen we ook weer onder telefoonbereik. Na ruim 100 uur van het internet los te zijn komen de berichten via de sociale media (Facebook, Whatsapp, Telegram, Instagram, Email) bij ons de kuip binnen. We zijn niet meer los van de wereld maar worden er volop ingezogen terwijl we nog een paar uur varen op zee zitten. De betekenis en inhoud van de berichten is in schril contrast met waar wij ons bevinden en hoe we leven, zie foto hieronder. Een enkel familie bericht maakt de afstand echter nog groter dan we deze al ervaren.





.