017=19102023=14:00UTC====Positie:33=03,7N==16=18,9W==Porto=Santo==ODO=1819Nm==

In de Whatsapp groep doen we een oproep om te gaan duiken bij het marine reservaat Ilheu do Cima. Omdat er discussies de ronde gaan dat je alleen via een duikschool mag duiken gaat Erik uitgebreid op onderzoek. Eerst bezoekt hij "Secretaria regional de mar e pesca" in het dorp en vraagt om een duikvergunning. Vijf euro armer en een Portugees briefje rijker blijkt het bij thuiskomst om een vergunning te gaan om te mogen speervissen, helaas. Verder zoeken op internet brengt hem bij Duik reservatie verzoeken, een site van de Portugeze overheid waar je een tijdslot kan boeken om te mogen duiken in het reservaat. Hier moet je zijn om toestemming te krijgen, er zijn geen kosten en we boeken voor 2 personen tussen 13:00 en 14:00 uur. Helaas wordt het geen duiken want er zit slechts 50bar in de duikflessen. We gaan er wel heen met de bijboot om te snorkelen. Er ligt een kleine mooring, maar het onderwater leven is niet indrukwekkender dan langs de steenstort van de haven.
Van een Belgisch stel zeilers nemen we een halfwinder over. Het zeil is eigenlijk iets te klein voor onze boot maar dat maakt hem wel handelbaarder en de slurf die er bij zit maakt het helemaal gemakkelijk is de belofte. Met deze halfwinder van 80 vierkante meter hebben we zeil om bij weinig wind (<3Bft) toch nog te kunnen zeilen. Het Belgische stel met twee kinderen blijft voorlopig op Porto Santo, het bevalt ze goed, vorig jaar verbleven ze op Grand Canaria. Het is leuk om te zien hoe de zeilers hier in de haven ieder een eigen keuze maken over hoe ze het zeilend leven invullen. Van solo de wereld rond, rondje Cariebe, huis kopen op Porto Santo, tussen Canarische eilanden - Azoren en Porto Santo rond varen, tot "we weten het nog niet maar hier bevalt het prima".
De bestelde onderdelen zijn onderweg. Gisteren belde de douane vanuit het vaste land van Portugal met wat vragen over de spullen uit Amerika. Omdat ze van buiten de EU komen moet er import belasting betaald worden, tja helaas. De verwachting is dat ze volgende week aankomen. Ook de impellors vanuit Nederland zijn al in Portugal.
Op de frequentie (8297 USB, 08:15 UTC) van het radio netje van de ARC is Erik regelmatig eenzaam aan het roepen. Slechts een Zweedse boot, Lulu, op de Canarische eilanden meldde zich een paar dagen. Maar vandaag hoorden we stemmen van ruim 11 jaar geleden, Steve van de Innamorata II meldde zich vanaf Gibraltar. De Innamorata hebben we in december 2011 op het eiland Sal ontmoet tijdens onze eerst reis. Ze zijn nu onderweg naar de Canarische eilanden. Via de SSB houden we contact en we gaan ze vast weer ontmoeten. Een oproep of gesprek over de SSB is voor iedereen te horen en dat geeft regelmatig onverwachte (her)nieuw(d)e contacten, wat toch leuker is dan de beslotenheid van Whatsapp of Faceboekgroepen.
De ontvangst van AIS (automatische scheepspositie berichten) was de afgelopen dagen uitzonderlijk goed door het verschijnsel van Troposferic Ducting. Normaal moeten de antennes voor deze signalen elkaar kunnen zien waardoor de maximaal overbrugbare afstand circa 50Nm is vanwege de kromming van de aarde. Maar nu vingen we signalen op van meer dan 350Nm bij ons vandaan. Zie plaatje hieronder waarbij we dus AIS signalen ontvingen van rondom de Canarische eilanden.





       


.