007=230219==09:00UTC==Positie:37=06,48N==008=47,7W==Barao=de=Sao=Miguel======================

Iedere avond eten we samen met Ed en Sophie, een hoop gezelligheid, lekkerheid en evalueren we de dag. Zoals altijd tijdens onze reizen koken we het liefst lokale kost. Zo hadden we al vissoep, BBQ met Carapau (horsmakreel), paela, Bacalhau a Braz en gisteren Caldo Verde. Als je "Caldo Verde" vertaald kom je op "groene bouillon". Het is een boerensoep op basis van de goedkoopste groente die nagenoeg het hele jaar voorhanden is. De koolsoort is vergelijkbaar met "eeuwig moes" dat we in Nederland kennen, je kan de onderste bladen oogsten en de kool groeit rustig door. Vaak zie je de kolen met kale onderstengels in tuintjes staan met slechts een kroon van bladeren aan de top. Op de lokale markten worden de bladeren, ontdaan van de hoofdnerf en in fijne reepjes gesneden, aangeboden.
Andere ingredienten zijn: uien, knoflook, pittige chorizo, spek en/of grove worst en aardappel. De aardappel snijdt je in kleine stukjes en breng je in ruim kokend water aan de kook met daarin de spek en grove worst. Gerookte spek, "defumado" en een verse grove worst geven meer smaak aan de soep. De uien, knoflook en chorizo in plakjes fruit je aan tot lichtbruin. Als de aardappels gaar zijn vis je de worst en spek eruit en snijdt ook die in plakjes/stukjes. Daarna kan alles weer bijelkaar en voeg je ook de in reepjes gesneden koolbladeren toe. In Nederland zou ik kiezen voor Palmkool, Eeuwigmoes of boerenkool. Voor wie van gebonden soep houdt kan eerst de blender over de aardappels doen. Op smaak brengen met rode peper en zout/bouillon. De soep serveren met een stuk brood en de resten van de worst en spek die niet in de soep gingen.



.