003=130219==09:00UTC==Positie:37=06,48N==008=47,7W==Barao=de=Sao=Miguel==============

Moestuinieren op een stukje land in Portugal is minder eenvoudig dan in Nederland hebben we inmiddels ontdekt. De optie van een tweede teeltseizoen aan het einde van het jaar is mogelijk maar vraagt veel inzet. Vanaf oktober komt de dorre grond tot leven als de eerste regen buien hier vallen, de temperaturen zijn dan rond de 15-20 graden. Dat klinkt als een prachtig warm voorjaar voor een Nederlandse tuinder. Helaas wordt de daglengte wel korter en daar reageren de plantjes ook op. Maar als je er vlot bij bent kan je sla, peterselie, selderie zaaien en oogsten terwijl in Nederland de schaatsen vergeefs uit het vet gehaald worden. Peultjes en tuinbonen doen het ook maar groeien langzamer. In januari en februari heb je hier regelmatig vorst aan de grond en daar moet je je teelt tegen beschermen. Een kas of plastic tunnel is daarvoor een prima oplossing.
Een groter probleem is de droogte en het gebrek aan water. Gelukkig ligt het landje van Ed en Sophie in een beekdal en is de beek in de maanden oktober tot mei gevuld met water. De oever was overwoekerd met braam, die hebben we weggesnoeid. Het snoei afval werd gebruikt om een stekelige haag te maken aan de rand van het perceel. Ernie is een paar ochtenden bezig geweest met het aanleggen van een grote watervoorraad. Dit jaar zijn er verschillende boompjes en struikjes gepland en die moeten de droge zomer door zien te komen. Bij iedere aanplant staat een groot watervat. In een kuil naast de aanplant staat een 5 liter waterfles op zijn kop in de grond met een klein gaatje in de dop. De fles kan zo in circa 3-5 weken leegdruppelen. Als Ed en Sophie in Nederland zijn zullen vrienden die in de vallei wonen af en toe de flessen vullen vanuit de vaten. Hopelijk redt de aanplant het zo tot de komst van nieuwe regen in het najaar.
Er staat altijd een stevige wind in de vallei en daarom wordt de jonge aanplant beschermt met een windscherm. Rechtop groeien en minder verdampen is de bedoeling.Op de grond ligt een mulchlaag die veel ochtend dauw vangt en de bodem tegen uitdrogen beschermt.
     

     


.