005=210219==09:00UTC==Positie:37=06,48N==008=47,7W==Barao=de=Sao=Miguel================

In het gebied ten westen van Lagos is het camper paradijs. Overal rijden en staan campers in alle maten en net zoveel verschillen in model en uitvoering als er mensen zijn. Grof weg zijn ze op te delen in 3 groepen. De makkelijkste groep is wit/grijs van kleur net als de bestuurder en bijrijdster. Je vindt ze op de legale camping/camper parkeer plaatsen die hier talrijk zijn in lijn met de kleurstelling is de bestrating van witte kiezel steen. Een tweede groep is de wat avontuurlijker oudere camperaar, je vindt ze her en der nabij dorpjes in een opgeruimd veldje of nabij een vakantie woning, maar altijd achter een bordje "Privado". De derde groep is moeilijker te spotten, de berijders zijn eigenlijk bewoners. De voertuigen en de mensen gaan qua kleur, kleding en haartooi geheel op in het landschap van groene en aardse tinten. Je vindt ze waar de verharde wegen ophouden en de paden onbegaanbaar worden. Ze staan verscholen in mooie valeitjes en bossages, regelmatig gepaard met een uitdragerij van "handige" dingen en bouwmaterialen. Vaak staan ze met meerdere campers, caravans en hutjes bijelkaar. Het lijkt een compleet van de commerciele jachtige wereld losgekoppelde groep mensen. Het is een bonte verzameling van artestieke en alternatief levende jongeren in leeftijden tussen de 20-40 jaar, vaak met kleine kinderen, een surfplank en dreadlocks. Ze hebben duidelijk gekozen om van de gangbare paden af te wijken.
Zo'n omgeving van vrijbuiters werkt aanstekelijk op het verlangen naar een eigen landje waar je de wereld kunt buitensluiten en genieten van de zonnige kanten van het leven en het vroege voorjaar. Op een Portugese Marktplaats site zoeken we naar goedkope stukjes grond in de omgeving en gaan in het veld op zoek. De advertentie vermeld: "met vergunning voor een waterput, goed toegankelijk en de mogelijkheid voor het plaatsen van een houten huis, 2.000 vierkante meter, vraagprijs Euro 15.000,-." Met de advertentie zoeken we het plotje op.
We komen op verrassende wegen en paden en regelmatig zien we houten huizen, caravans en campers verscholen vanaf de weg staan. Ja, we zien hier plekjes die we ook wel willen hebben, maar dan geen blaffende honden erbij. Het plotje is een oude amandel boomgaard met wat kurkeiken op vochtig zandige grond. We zoeken grenspaaltjes maar die geven geen duidelijk beeld van hoe het plotje loopt. De kruiden laag is fantastisch, veel orchideen en vlasleeuwenbek, zoiets wil je niet omploegen tot een moestuin het is mooi genoeg.
De volgende dag gaan we met Sophia, die goed Portugees spreekt, naar de bibliotheek en het gemeente huis. In de bibliotheek maken we printjes van google earth van het plotje. Bij het gemeentehuis spreken we iemand die toegang heeft tot de kadastrale kaarten en bestemmingsplannen. We worden geduldig en allervriendelijkst geholpen. De kadastrale verdeling van de boomgaard lijkt een tangram puzzel van 4 percelen, slechts 1 perceel is 2.000 m2. We laten de advertentie tekst lezen waarop de ambtenaar zijn wenkbrauwen fronst en de kaarten van de "RAN - Reserva Agricola Nacional" en "REN - Reserva Ecologia Nacional" erbij haalt. Het plotje heeft een landbouw bestemming en wordt aangemerkt als een water infiltratie gebied. Landbouw in de huidige vorm is toegestaan voor ieder ander gebruik is toestemming nodig van de REN en RAN is zijn beoordeling. Het plaatsen van een houten huisje, caravan of camper is niet toegestaan, de advertentie tekst is een "onwaarheid" voegt hij er aan toe. Als je iets van een huisje wilt zoek dan een landje met ruine, je kan dan binnen de grenzen van de ruine desnoods een houten huisje bouwen. De gemeente heeft al honderden illegale houten huisjes op het oog, de noodzaak tot handhaving wordt steeds groter en binnenkort zal er vast wel actie op komen. Het is ook mogelijk om een "embargo" op te leggen. Dat betekent dat bij verkoop/overdracht alles eerst verwijderd moet worden voordat het op papier over gaat naar een nieuwe eigenaar, daarmee worden alle investeringen van de huidige eigenaren teniet gedaan. We snappen dat de huidige wildgroei van oneigenlijk landbouw en natuur gebruik door de invasie van rijkere noord europeanen gereguleert moet worden. Uitverkoop van de schaarse rust en ruimte in Nederland zouden we ook niet goed vinden. We bedanken voor de uitleg en met veel informatie rijker en een illusie armer verlaten we het gemeente huis.
           


.