004=150219==09:00UTC==Positie:37=06,48N==008=47,7W==Barao=de=Sao=Miguel======================

Vanmorgen hebben we verjaardags boodschappen gedaan voor Sophie bij de "Fruticoop, Cooperativa agricola dos fruticultores de lagos". Het is een soort van Welkoop winkel net naast de centrale markt in Lagos. De cadeautjes blijven nog tot morgen een verrassing. In de tuin van ons vakantie huisje plukken we sinaasappels en persen heerlijk vers sap, de mandarijnen zijn erg klein maar smaken ook prima.
's-Middags hebben we voor de lunch met Ed en Sophie afgesproken in Almadena bij João Carlos Filipe (Cordeiro Snak Bar Jardim). Iedere dag word hier een dagschotel geserveerd, op vrijdag is het gegrilde kip en daar hadden we trek in.
Na de lunch gaan we (Erik en Ernie) Menhirs zoeken. De eerste kwamen we een paar dagen geleden toevallig tegen tijdens een wandeling, maar nu Erik weet dat er meer zijn in de omgeving wil hij ze allemaal zien. Het blijft een wonderlijk idee dat in het landschap restanten van ruim 5.000 jaar geleden zijn terug te vinden die voor de toenmalige gemeenschap een bijzondere betekenis hadden.
We bezoeken meerdere plekken in de omgeving van Raposeira langs de M1257, ten zuiden van Budens langs de M268. Ondanks dat de sites zijn gemarkeerd met aanwijzings bordjes presteren we het om er iedere keer aan voorbij te rijden. We verwachten meer uitleg borden met informatie of dat je de Menhirs al kan zien staan vanaf de weg. Maar dat laatste is het probleem, de meeste liggen ergens in het landschap, slechts een wandelpad verraad dat er meer mensen lopen. De enigste die rechtop staat is Menhir do Padrao maar hij staat er alleen, terwijl op de andere sites er altijd meerdere liggen. Wat ook opvalt is dat de andere sites vaak op een heuvel liggen. Langs de M1257 is er weer een landmeetbaken vlak naast de omgevallen Menhirs. Ik kan de geschiedenis van deze Menhir do Padrao niet terug vinden maar vermoed dat hij in de weg lag bij het aanleggen van de M1257 en dat ze hem toen maar recht op gezet hebben.
Tijdens het zoeken naar de Menhirs spotten we ook nog leuke bloemen, een kleine gedrongen Iris (Moraea sisyrinchium) en een Aronskelk (Arisarum vulgare).
     

     


.