009=100215==12:00UTC==Positie:12=09,3N==068=16,8E==Kralendijk=Bonaire================

Op onze vraag wat we gegeten hadden kwamen deze morgen al snel twee inzendingen binnen, één via Facebook en de andere via de mail. Daarna was het nog even puzzelen wie er de eerste was. Voor Facebook zitten we in de Nederlandse tijd zone, de PC van ons staat in de Caribische tijdzone en de email had een tijdstempel in UTC (universel time convention, zeg maar Greenwich time). Het was Andre Kruisdijk, van Kruisdijknautics, die gisterenavond Nederlandse tijd het antwoord opstuurde terwijl de email van Rob Sint Nicolaas tijdens de lunchpauze van vandaag verstuurd werd. Andre gefeliciteerd, dit voorjaar zijn we in Nederland en verzenden we het aardigheidje.
Tijdens een van onze wandelingen in Kralendijk zagen we onderstaande monumentachtige constructie. Wat naspeuren op internet leerde ons dat het een restant is van een protestmanifestatie. De politieke partij Pro Hustisia & Union is voorstander van nauwere banden met Nederland, maar verlangt dan wel een meer gelijke financiele behandeling van de burgers. Politiek leider Michiel Bijkerk heeft zonder toestemming de bank gebouwd naast het fort en heeft de plek de naam 'Plein van Gelijkheid' gegeven. De AOW/pensioen uitkeringen zijn hier aanzienlijk lager dan in Nederland. In 2012 was een netto AOW-uitkering in Europees Nederland 1032 euro en op Bonaire 437 euro. De bijstand in Europees Nederland is 936 euro en op Bonaire 164 euro. (bron: Beautiful-Bonaire). Er zijn echter ook aantrekkelijke verschilen in loonbelasting, ziektekosten verzekering en gemeentelijke belastingen. Het blijft lastig om op internet daarover een goede bron te vinden. In gesprekken die we hebben met Nederlanders die hier wonen en werken zijn ze allen erg positief over het fiscale en financiele klimaat op dit stukje Caribisch Nederland.
Wij genieten hier van de zon en de zee en schikken ons regelmatig in de ongelijke behandeling die we ontmoeten als Makamba's. Het is de prijs die we moeten betalen voor ons luxe leventje verzuchten we lachend met de andere zeilers onderling.





.