008=080215==12:00UTC==Positie:12=09,3N==068=16,8E==Kralendijk=Bonaire===========

We vermaken ons nog steeds in Bonaire. Op dinsdag en vrijdags met het boodschappen busje naar de grote Albert Hein, die hier van Tweel heet. Woensdag is het hamburger avond, 2 drankjes voor de prijs van één en een hamburger met salade, gebakken aardappel en een broodje voor slechts $8,-. De hamburger avond staat ook bekend onder de naam Dive master evening, maar de meeste van de bezoekers komen van de zeilboten. Er liggen veel amerikanen, australiers en nieuw- zeelanders langs Kralendijk. De meeste nationaliteiten zoeken elkaar op en wij liggen in de Nederlandse enclave met 5 boten.
Naast de routine is er ook iedere dag wel een nieuw klusje en een zoektocht naar onderdelen. Samen met Martin en Bertie van de Blues maken we dan een wandeling naar een van de winkels die misschien de spullen heeft die we zoeken. We proberen altijd onze voorraad reserve onderdelen op peil te houden. Deze week vroeg de toiletpomp voor het eerst in 3 jaar aandacht. Hij lekte een weinig water langs de stang van het pomphuis. Meestel zijn twee kleine O-ringen aan vervanging toe, maar in deze Jabsco pomp waren geen O-ringen gebruikt maar een echte keerring. Een keerring bevat metalen onderdelen en die waren flink roestig geworden in het zoute "riool"-water. Het is altijd lastig om zo'n precies passend onderdeel dat versleten en roestig is te verwijderen. Dat wisten ze bij Jabsco ook blijkbaar, want in de reserve set onderdelen zat geen losse keerring maar een kompleet inschroefbare behuizing (witte dop boven gele pijl op foto) met daarin een verse keerring (zwarte ring bij pijl). Van de 14 onderdelen uit de onderhoudsset (op Bonaire Euro 105,-) hebben we er uiteindelijk slechts 1 nodig. We gaan nog opzoek naar een losse keerring maar die kunnen we niet vinden, vermoedelijke kosten waarschijnlijk Euro 2,50. Het toilet lekt niet meer en we zijn blij met de onderhoudsset die we gelijk bij aanschaf van het toilet op de Canarische eilanden kochten.
Deze week gebruikten we ook ons nieuwe bestek dat we sinds ons etentje bij Tineke op Curacao aan boord hebben aangeschaft. Wie weet wat we gegeten hebben kan het ons melden ! Voor de snelste goede inzender nemen we een Bonariaans aardigheidje mee naar Nederland.

   

.