005=290220==10:00UTC==Positie:51=41,11N==004=31,78E==Noordschans====================

Maar eens in de vier jaar kan je een post op je blog doen met deze datum, dus die kans pakken we ! Onlangs kwam onze "Zeebrief" binnen van het ILENT (Inspectie leefomgeving en transport), hiermee kunnen we aantonen dat we beiden eigenaar zijn van onze boot en dat hij de Nederlandse vlag mag voeren.
De acties van niet officieel geregistreerde boten als de "Seawatch" die gebruikt werden bij het naar Europa transporteren van "drenkelingen" vanuit onverantwoorde zeevaart langs de Noord-Afrikaanse kust leidde niet alleen tot politieke beroering maar heeft voor de pleziervaart in Nederland behoorlijke consequenties. Vroeger konden we via het ICP (International Certificate for Pleasurecrafts) van het watersportsverbond ons eenvoudig aanmelden in buitenlandse havens als een Nederlands schip. Maar sinds de "Seawatch" zich ook op deze manier als "Nederlands" schip bij de kades van Italtie meldde wordt de nationaliteit niet meer vermeld op het ICP. Nu is het hebben van een "Zeebrief" de enigste manier om goed geadministreerd af te meren in een buitenlandse haven. Voor het verkrijgen van een Zeebrief moet je boot ingeschreven staan in het Schepenregister bij het Kadaster. En om een inschrijving of overschrijving voor elkaar te krijgen is een "Nationaliteitsverklaring" nodig en die kan je pas weer krijgen op basis van je Nederlanderschap en een "Meetbrief" van de boot.
Omdat onze boot al ingeschreven stond in het kadaster moest bij de overdracht een notariele akte worden opgemaakt. De notaris controleert of de verkoper ook daadwerkelijk de eigenaar is en of er mogelijk nog schulden of beslagen op de boot zijn. Ook wordt gecontroleerd of koper en verkoper zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Meestal verloopt de geldtransactie ook via de notaris, als de boot dan uit eigen middelen (zonder hypotheek) gekocht wordt moet er ook een verklaring worden afgegeven over de herkomst van dit geld in het kader van de WWFT (Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme).
Ja, als brave burger heb je een hoop te doen om braaf te blijven. Was het slechts doen dan viel het mee, maar het verkijgen van alle documenten kost ook geld, alles tezamen Euro 1.333,59 en dan vonden wij onze notaris via www.degoedkoopstenotaris.nl:
  • Nationaliteitsverklaring Euro 189,-
  • Meetbrief Euro 164,-
  • Controleren personalia verkoper/koper Euro 24,-
  • Controleren huidige registratie van boot in kadaster Euro 20,-
  • Mutatie doorgeven aan kadaster door notaris Euro 144,50
  • Nieuwe Zeebrief op naam van nieuwe eigenaren Euro 180,-
  • Opstellen leveringsakte, Honorarium & recherche kosten notaris + BTW Euro 612,09


  •        
    .