017=230316==12:00UTC==Positie:12=00,0N==061=45,8W==Prickley=bay===Grenada=======

Een boot hier in de ankerbaai heeft sinds kort een Alinco DX-70 zender aan boord. Het is een brave zender gekocht van een brave zendamateur. Ontvangen van signalen is mogelijk op alle frequenties maar uitzenden slechts op de amateurbanden. De meeste radionetjes van zeilers zitten echter op de maritieme banden. Op internet was snel een "mod" gevonden, een eenvoudige modificatie om de zender geschikt te maken voor gebruik op alle frequenties. Voor veel zenders zijn die aanpassingen te vinden op internet. Soms is de aanpassing zo eenvoudig als het opstarten van de zender terwijl je specifieke knopjes ingeduwd houdt, een andere keer moet je wat kleine electronica verwijderen of draden door knippen. Met de soldeerbout en een vergrootglas was de klus snel geklaard, zoek zelf de verschillen tussen de foto's hieronder (links voor en rechts na de aanpassing).
Het zoeken naar een geschikte plaats om de Gabber achter te laten gaat moeizaam. Havens en werven genoeg maar de prijzen zijn in vergelijking met Nederlandse seizoensligplaatsen behoorlijk ranzig. Een aangename uitzondering was de werf van Lelle in Bonaire, maar daar kregen we van te horen dat de landeigenaar de huurprijs dramatisch had verhoogd waardoor Lelle zich genoodzaakt ziet om per 30 juni 2016 te stoppen met zijn werf. Hopelijk vindt Lelle nog een alternatief voor zijn bedrijfsvoering.
De prijzen van stakosten op een werf zijn erg ondoorzichtig opgesteld. In het slechstse geval moet je betalen voor: in en uit het water halen + met hoge druk schoonspuiten + per dag per lengte + het plaatsen van steunders + per dag per steunder + extra voor de dagen dat je aan boord bent + huur van een trap + huur van stijger + extra als je zelf aan je boot wilt werken . Ja, ja, je gaat zelf schuren en schilderen en betaalt dan aan de werf al snel 3 euro per voet voor "straf". Soms krijg je leuke kortingen als je vooraf betaalt of langer dan 6 maanden blijft. We rekenen rustig door.


  Zoek de verschillen     


.