010=140216==12:00UTC==Positie:18=03,1N==063=06,3W==Grand=Ilet=Logoon=St.=Maarten

Ons leventje als "Lagoonies" heeft zijn beperkingen. Nadat we vorige week in de nacht van anker sloegen liggen we nu in de luwte van "Grand Ilet", het opnieuw ankeren had 5 pogingen nodig voor we eindelijk weer vast lagen. We liggen voor een klein strandje waar regelmatig andere zeilers een BBQ houden of hun hond uitlaten op het eiland. Het bounty gevoel wordt compleet gemaakt door een kokosboom en het wrak van een houten boot. Vanaf deze plek varen we er ruim 20 minuten over om naar de kant te komen en bij wat golfslag tegen de wind in is dat garantie voor een natpak. Ernie vangt het meeste opspattende water op met een poncho en Erik zoekt bescherming achter haar rug. Bezoekjes aan de oever stellen we daarom ook liever uit.
Ons nieuwe kookboek met Antiliaanse recepten ligt in Nederland op ons te wachten. We redden ons met de cursus "Exotisch koken - met kruiden" van Teleac uit 1993. Een verrassend recept was de "Kronto bana" een eenpans recept met kookbanaan, kokosmelk, tomaat, ui, knoflook, madam-jeannet pepertje en hamlappen. Eigenlijk dus nauwelijks kruiden maar het eindresultaat is een smakelijke romige stoofpot die prima bij rijst gegeten kan worden en een dag later nog lekkerder is.
St. Maarten is een erg klein eiland, 8x7 Nm en dan ook nog eens verdeeld tussen Frankrijk en Nederland. Maar we vangen hier de meeste AIS signalen op sinds ons vertrek, vanmorgen hadden we 157 verschillende boten. De meeste daarvan liggen voor anker of gewoon in de marina. Aan de kakafonie van signalen, meerdere signalen per seconde, doen ook de superjachten in de haven van harte mee. De meeste van deze boten zijn 45 meter of groter. Rondom de vele jachthavens is een hele industrie van toeleveringsbedrijven en vaak alles weer met een Franse en een Hollandse variant van dezelfde winkelketen. De eigenaren van die superjachten klussen natuurlijk niet zelf aan de boot, dat laten ze doen. De service van "Mega Yacht Services" gaat zelfs zo ver dat er een bloemetje staat voor mevrouw, een kok kan worden ingehuurd of als je het geschommel zat bent een villa op het land kan huren.


   


.