025=020922=15:00UTC====Positie:50=49,84N==00=14,09W==Lady=Bee=Marina==ODO=211Nm==

De verkoudheden aan boord zijn dus helaas Corona. Een zelftest gaf twee streepjes, gelukkig niet zwanger maar wel Corona. Het herstel gaat redelijk, iedere dag weer wat energieker en minder koorts. Dat is de oorzaak waarom we het zo kalm aan doen. De dagen met gunstige wind om westwaarts te zeilen laten we neus ophalend aan ons voorbij gaan.
Vandaag zijn we van Brighton naar Shoreham gevaren, een kleine 7Nm. We melden onze komst telefonisch bij Lady Bee Marina, de havenmeester merkt gelijk op dat het maar een kleine hop is, maar we zijn van harte welkom. We liggen nu achter een sluis in een kleinere haven met een kleinschaliger achterland dan Brighton marina. Hier nemen we nog wat dagen rust. Deels om aan te sterken en deels om gunstiger wind af te wachten.
Niet alleen Corona baart ons zorgen ook de Orca's doen dat. Vroeger zouden we enthousiast zijn om een zeezoogdier te ontmoeten. Altijd een mooi gezicht dolfijnen, bruinvissen, grienden langs en voor de boeg van de boot of een spuiter van een walvis aan de horizon. Maar de Orca's vallen sinds 2 jaar zeilboten aan. Het zijn serieuze aanvallen gericht op het roer van de zeilboten. Het is voor een Orca van 6-9 meter lengte met een gewicht van tussen de 4 en 6 duizend kilo een peuleschilletje om een zeilboot van 12 meter in gevaar te brengen. Menig boot is al door de reddingsdiensten aan wal gebracht met kapotte roeren. Eerst gebeurden deze aanvallen langs de Portugese kust. Maar omdat de Orca's de trek routes volgen van de Tonijnen verplaatsen de aanvallen zich naar het noorden tot zelfs in de Golf van Biskaje. Natuurlijk worden niet alle boten aangevallen, je moet gewoon enorm pech hebben, dagelijks varen er honderden boten zonder problemen. Maar stuurloos of erger halverwege de golf van Biskaje is geen prettig vooruitzicht. De oversteek duurt circa 4 volle etmalen en het grootste gedeelte van de tijd ben je buiten bereik van hulpdiensten en dus op je zelf aangewezen.
Op facebook zijn al tal van discussie groepen over de Orca aanvallen. Zoals altijd is het daar een bonte mengeling van opinies en bijdragen aan discussies die verschillende agenda's hebben. Op de website van Orca Iberica vindt je de meest neutrale informatie over de aanvallen. Maar de adviezen zijn wel geschreven vanuit een beschermingsperspectief van de Orca. Ook het Nederlandse blad Zeilen gaf onlangs volop aandacht aan deze problematiek, dat maakt de stemming er helaas niet vrolijker op. Maar eerst moeten we een stukje eiwit van circa 90 nanometer de tent uit jagen voor we ons bezig houden met Orca's van 9 meter. De natuur is wreed en geweldadig, helaas maken wij daar ook deel vanuit.



.