033=240922=14:00UTC====Positie:43=32,76N==05=40,02W==Gijon==ODO=833Nm==

Omdat we 2 dagen later vertrekken vanwege onze zoektocht naar reparatiemateriaal missen we de gunstige wind periode, in plaats van 2 dagen zeilen en de derde dag een stukje motoren worden het 3 dagen motoren. Tijdens onze oversteek staat ruim 57 uur de motor bij door gebrek aan wind. De oversteek van de golf van Biskaje is daarmee een stress duurtest geworden voor de uitgevoerde reparaties. De reparaties hebben de test prima doorstaan.
Onderweg hoorden we, staande in de kuip en achteruit kijkend, plots een harde zucht van voor de boot. We keken snel en zagen een heel groot (30x10 meter) oppervlak vlak water met allemaal draaikolken er omheen. We voeren er recht overheen. Even later zagen we een enorme rug boven water komen met een kleine vin achterop. In het naslag boek wat we aan boord hebben kwamen we tot de conclusie dat het een Gewone Vinvis was, volwassen exemplaren kunnen 25 meter lang worden.
Pas de laatste drie uur waaide het 13 knoop (3 Bft) maar omdat we het vooruitzicht van nog in daglicht aankomen aantrekkelijker vonden dan de motor uit zijn we motor zeilend blijven doorvaren. Daardoor was de snelheid aantrekkelijk de laatste mijlen, met 6,5-7 knoop. Omstreeks 20:00 lokale tijd werden we door Finse zeilers geholpen met vastleggen.

We kijken op "Orca attack reporting" bij facebook of er nog boten zijn aangevallen door Orca's en lezen dat er een boot die gelijk met ons vertrok op 100Nm ten zuiden van Brest bezoek heeft gehad van orca's, ze zijn lanzaam achteruit gaan varen en hebben keiharde muziek opgezet, tips die door andere boten al zijn gegeven, en het heeft gewerkt. Wij hebben een cd van de schotse Clanadonia groep deze wilde mannen lijken ons zeer geschikt voor het verjagen van de Orca,s.
Onze vrees voor Orca's komt misschien wat overdreven over, maar kijk maar eens naar dit filmpje van een Nederlandse boot die ternauwernood de haven wist te bereiken dankzij de inzet van de reddingsdiensten na een aanval door Orca's. Ze zouden niet de eerste boot zijn geweest die gezonken was als gevolg van een Orca aanval. Op facebook zijn heftige discussies gaande over de beschermde status van de Orca en welke beschermings maatregelen een zeilboot mag nemen. Ook over de intelligentie van de Orca's worden de nodige uitspraken en aannames gedaan en worden er verklaringen voor deze aanvallen gegeven. Het roer en de rompvorm zouden op een grote vis lijken wat voor de Orca een lekkernij is. Maar zeg nou zelf als je eenmaal met de glassplinters in je bek hebt zitten kauwen op polyesther vermengd met hout, schuim en staal dan doe je dat niet nog een keer. In Gijon houden we even pauze om wat zaken in Nederland te regelen. Hopelijk zijn de Orca's bij terugkomst verder getrokken. In 8 etappes zijn we 833,5 Nm verderop geraakt en waren we in 5 landen.




.