011=210923=14:00UTC====Positie:40=08,84N==08=51,58W==Figueiras=do=Foz==ODO=1261Nm==

We zijn eindelijk zuidelijker gekomen dan Povoa de varzim. In een korte tocht, 16Nm, voeren we naar Leixious en na een nachtje roemerige slaap, door de continu af- en aanvarende pilot boten, zijn we naar Figueira do Foz gevaren. Dat was een langere trip van ruim 60Nm. Ondanks dat de wind later op de middag gunstig genoeg was om te zeilen hielden we de motor bij. Zo kwamen we in het begin van het peleton de haven binnen en dat was maar goed ook, want deze haven ligt snel vol. De motor en de toerenteller deden het prima en dat geeft ons weer vertrouwen.
Onderweg hielden we continu wacht, niet dat scheepvaart hier druk is maar we varen in Orca gebied. Gelukkig ontmoeten we alleen dolfijnen. Regelmatig zwemt er een hele familie groep met de boot mee. Zie ons filmpje op ons Youtube kanaal door op de foto van de dolfijn te klikken.
Erik heeft ook weer zijn APRS baken aan staan waarmee automatisch om de 10 minuten onze positie wordt uitgezonden. Dit signaal wordt dan door andere radio amateurs ontvangen en automatisch op internet geplaats, zie www.aprs.fi. Zo is onze hele tocht te volgen langs de Portugese kust. Het APRS signaal wordt zelfs tot diep in Portugal ontvangen door een station dat hoog in de bergen zit op 160 km afstand, terwijl 2 meter signalen in onze vlakke Nederland meestal niet veel verder komen 50 km.
Eenmaal in Figueira do Foz genieten we eerst van een goede nachtrust. De tweede dag gaan we opzoek naar koffie filters. In de moderne wereld van Nespresso gebruikers wordt het vinden van ouderwetse koffie filters een opgave. Vooral ook omdat de supermarkt ze niet bij de koffie heeft staan maar bij de plastic zakjes afdeling. We slaan gelijk 3 verpakkingen van 100 stuks in. De derde dag doen we de was en drinken een koppie koffie met een plakje cake. !

    

    


.