009=210122=21:00UTC====Positie:37=05,58N==007=53,81W==Estoi===================

In Estoi bezoeken we de romeinse villa, "Villa Romana de Milreu". Deze opgravingssite laat prachtig zien dat we voortbouwen op het verleden. Wat ooit begon als een villa in de Romeinse tijd (omstreeks het jaar 100), werd vervolgens een christelijke kerk (omstreeks 500), een islamitische moskee (omstreeks 800), vervolgens een ruine (omstreeks 950) en uiteindelijk een boerderij (omstreeks 1500). Pas in 1877 ontdekte een archeoloog de historie van deze boerderij. Een serie van opgravingen volgde door de jaren heen. Nu is er een mooi museum gemaakt die de ontstaans geschiedenis beschrijft.
Er zijn meerdere vloeren en wanden met mozaiken teruggevonden en de fundamenten van alle gebouwen zijn terug te zien in het landschap. De boerderij is aan de buitenzijde in oude glorie hersteld (witte gebouw op foto hieronder), maar bij binnenkomst zijn de vloeren opengewerkt en afgegraven tot op de romeinse tijd. Hierdoor is de oude indeling en een aantal mozaiken weer zichtbaar.
Gisteren maakten we nabij Alte nog een korte wandeling, althans dat was het plan. We bezochten het dorpje Alcaria do Joao. Door de hoeveelheid blaffende en loslopende honden besloten we om door te lopen inplaats van dezelfde weg terug te nemen. Op de kaart had Erik een doorsteek gezien naar de asfaltweg. Helaas stond het 2 meter hoge hekwerk langs de weg niet op de kaart. We konden dus weer door de sinaasappelboomgaard terug de heuvel op en langs de honden. De korte wandeling werd ruim 8km ! De kip piri-piri smaakte daarna prima.

     


.