002=270120==16:00UTC==Positie:51=41,11N==004=31,78E==Noordschans====================

Het was al weer een paar jaar geleden dat ik bij Jos meewerkte aan het bosonderhoud van scouting campeer terrein Bieslandse Bos. Het van oorsprong populieren bos wordt door selectieve kap en aanplanten van nieuwe bomen omgezet naar een beuken, iep, eik en essenhout. De oude populieren zijn ruim 25 meter hoog met uitvallende dode takken zijn een risico voor de kampeerders. En bijna net zo belangrijk is dat er door de kap ook voldoende brandhout is voor de vuurplaatsen op het terrein. Anders dan op de meeste campings mag er hier van harte lust gestookt worden. Ieder seizoen gaan er zo'n 10-15 bomen doorheen onder het genot van stokbrood, kampliederen of vuurkijk gemijmer.
Verspreid over het terrein lagen er omgezaagde bomen in stukken van 40 cm lengte die geklooft moesten worden. Na het kloven konden ze dan onder de verschillende afdakken te drogen worden gelegd. Het kloven gebeurde met een kloofwig en een grote houten sleg (hamer), zie filmpje als je op de foto's hieronder klikt.
Jos haalde nog een grote populier om die op een lastige plek stond. De nieuwe aanplant van eik en beuk mag natuurlijk niet beschadigd worden door de vallende boom. Ook het toiletgebouw en andere bebouwing moet heel blijven. Met een kattepult werd er een touw hoog in de boom geschoten zodat de valrichting gestuurd kon worden. Een katrolsysteem zorgde voor het eenvoudig op spanning brengen en houden van de treklijn. De zaagklus was korter dan het denk- en lijnenwerk vooraf.
Het was een heerlijke dag ravotten in de buitenlucht met stevige lunch. 's-Middags bijpraten en een traditionele chinees ter ere van het nieuwe jaar.

   

.