012=280718==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland======================

De maansverduistering van gisteren avond was een bijzonder lange. De maan was al verduisterd voor ie goed en wel boven de horizon uitkwam en bleef dat daarna ook nog ruim 1,5 uur. De tijd van totale verduistering duurde ruim 103 minuten. Om goed zicht te hebben op de maan zijn we naar de dijk gegaan. Daar hadden we vrij zicht op de horizon. We waren niet de enige op de dijk, een oproep op facebook had vele mensen uit Almere haven naar de waterkant gelokt. Bij aankomst om 21:55 uur kwam de maan net boven de vochtige luchtlaag uit. Ondanks de totale verduistering, die toen al gaande was, konden we de gehele maan zien in een zacht rood schijnsel.
Bij een maansverduistering houdt de aarde het licht van de zon tegen, de maan staat als het ware in de schaduw van de aarde. Maar omdat de atmosfeer rondom de aarde het licht breekt bereikt tot nog een deel van het rode licht de maan. Hierdoor zag de volledige verduisterde maan eruit als een waterig ochtend zonnetje dat met moeite door een vochtige atmosfeer heen breekt .
Pas ruim over elfen 's-avonds zagen we pas goed dat we met een maansverduistering te maken hadden. Toen werd er voor het eerst die avond een kleine cikkel van de maan rechtstreeks door de zon beschenen.
De foto hiernaast is om 22:12 gemaakt, de maan is mooi rood. Aan de horizon is de verlichting van Huizen te zien en de lichte stip rechts onder de maan is de planeet Mars. De linker foto hieronder is omstreeks 22:49 gemaakt, nog altijd tijdens de volledige verduistering. De foto rechts is om 23:24 gemaakt, zo'n 10 minuten na de het einde van de volledige verduistering.
Voor de foto's gebruikte ik een compactcamera, de Panasonic DMC-TZ35. Als instelling koos ik "hoge gevoeligheid" wat verder automatisch resulteerde in een sluitertijd van 1/4 seconde, diafragma 6.4 bij ISO 6400. De foto's heb ik uit de hand genomen en steun gezocht tegen een verkeersbord.

     


.