007=140518==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland======================



Gebeurd er dan helemaal niets nautisch meer bij de Gabber hoor ik soms. Dat valt wel mee, maar als tuinders zijn we in het voorjaar erg druk geweest met de voorbereidingen van het groeiseizoen. En de mantelzorg voor ouders vergt ook de nodige energie en tijd. Het leven als rondtrekkende zeiler is aanzienlijk relaxter dan als landrot met een tuinhuis tussen familie en vrienden.
In februari gaf Erik weer een viertal lezingen en workshops voor de Vereniging van Toerzeilers. Tijdens deze activiteiten kan hij dan weer aandacht geven aan zijn hobby als radio zendamateur. In de ochtend ging het over "aanleg en gebruik van de SSB installatie" en 's-middags kwam het programma "Airmail" aan bod, een computer programma waarmee je met de SSB emails kunt verzenden en ontvangen vanaf zee. Tijdens deze workshops is er gelegenheid om dieper op de stof in te gaan en ook het juiste onderhoud (up to date houden) en gebruik van Airmail te bespreken. De meeste deelnemers hadden hun eigen PC bij zich dus het was een echte "hands on" training.
Nieuw dit jaar was de workshop "radioknutselen". Na de nodige theorie konden de deelnemers weerberichten (FAX, RTTY, Navtex) decoderen met hun eigen computer. De dag ging verder met het maken van 1:1 trafo's, dat is een veilige verbinding tussen radio en pc voor het overbrengen van geluid, en een aardingssysteem voor het gebruik van de SSB aan boord van polyester boten. Het was prachtig om te zien hoe alle deelnemers hun steentje bijdroegen aan het welslagen van het knutselen. Zelfsturende teams, natuurlijk leiderschap, doelgericht werken, samenwerken etc..etc.. een moderne manager zou zo'n knutseldag bijna als "teambuilding event" kunnen gebruiken.
Begin April brachten we de Gabber vanuit de Eemhof over naar de haven van makelaar Goliath in Sneek. Veel wind was er niet dus de hele trip hebben we gemoterd. Voor het eerst gingen we nu met de Gabber het binnenwater van Friesland in. Bedieningstijden van sluizen en bruggen konden we op internet vinden. De tocht ging voorspoedig en na 3 rustige vaardagen lagen we weer in een box.
Op het tuinpark heeft Erik het voortouw genomen met de aanleg van een natuurlijk hooiland en een aangepast maaibeheer. Zie de eerder gepubliceerde blog verhalen over deze onderwerpen. Ernie is druk geweest met het voorzaaien van allerlei bloemen en groenten. De meeste kiemplantjes zijn nu groot genoeg om uitgepoot te worden. De verwachting is ook dat er geen nachtvorst meer komt. De hele tuin staat bijna vol en er zijn nog steeds voorgetrokken plantjes (courgette, pompoen, tomaat) over. De verse malse plantjes zij een lekkernij voor de naaktslakken. Regelmatig struinen we voor het slapen gaan de tuin door opzoek naar deze nutteloze veelvraten. De eerste strooptocht leverde ruim 200 slakken op, nu dalen de aantallen naar 20-50 per avond.
Het tuinhuis en de tuin hebben ook weer aanpassingen ondergaan. De heatpol kachel vanuit de boot staat nu in het tuinhuis. De kapot gevroren geiser is vervangen. De door de februari storm vernielde kas is gerepareerd met vele tubes kit en oude douche cabine ramen. Mooier is het niet geworden maar op deze manier hebben we dit tuinseizoen tenminste nog een kas. We misten hem al behoorlijk met het voortrekken van de plantjes, het hele huisje stond vol met bakken vol met kiemplantjes.
De overkapping van het terras is gemonteerd, zodat we droog kunnen zitten. De waterpomp is weer gangbaar gemaakt en we hebben eindelijk een nieuwe toegangs poort van de tuin gemaakt. Langzaam raken alle restjes hout die we vanuit de bouw van het tuinhuis over hadden in gebruik. De laatse aanwinst is een verhoogde bak voor de kweek van sla zodat de slakken er niet bij kunnen. Vandaag hebben we de vijver leeg geschept zodat we hem later deze week waterdicht kunnen gaan maken. En oh ja, onze portugeese steentjes die we 3 jaar geleden via "gratis af te halen" verkregen zijn in een paadje rondom de vijver verwerkt. Vandaag zijn we begonnen om de vijver weer waterdicht te maken. Tijdens het leegscheppen ontdekten we 6 kleine watersalamanders in de diepe put, we hebben maar wat water laten staan voor ze. In februari waren we nog een weekje in Portugal om te kijken naar een landje waar we in de wintermaanden landbouw kunnen bedrijven. We hebben nog niets gekocht maar een zaadje van verlangen is geplant.
Zo iedereen is weer bijgekletst over het wel en wee van de bemanning van de Gabber of moeten we inmiddels maar zeggen over de tuinders op de Smoestuin.

       
       


.