005=260418==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland==================

Na maanden van voorbereidingen, plannen bespreken, bijstellen, offertes opvragen en budgetten op elkaar afstemmen is nu dan eindelijk het echte werk voor Natuurlijk Tuinieren aangebroken. Als eerste ging het gefaseerd maaien van start om de Pinksterbloemen te sparen. We genieten nu allemaal van een paarse gloed op de niet gemaaide velden.
Afgelopen weekend kon eindelijk begonnen worden met de bloemenweide. De vele regen in de maart maakte het onmogelijk om met de freesmachine het land te bewerken. Zaterdagmorgen in alle vroegte was firma Verschuer begonnen met het omfrezen van het uitgezette gebied van circa 100 bij 30 meter. Hiermee wordt de graslaag kapot gemaakt en onder de grond gebracht, ook wordt de grond door het frezen luchtiger waardoor kiemplanten beter kunnen wortelen.
Al eerder in de week had Gert-Jan Bon 36 kuub zand geleverd, 6 kuub voor het ophogen van de border bij het terras en 30 kuub voor bodemverbetering van de bloemenweide. Dertig kuub is twee en halve vrachtwagen zand, maar als je dat verspreid over de 3000 vierkante meter van de bloemenweide houdt je maar een dun laagje van 1 centimeter over. Het zand vermengt zich makkelijk met kleigrond en houdt deze daarmee losser, ook zorgt het zand voor een iets hogere temperatuur van de bodem omdat het minder vocht vast houdt. We proberen zo betere omstandigheden te realiseren voor de kostbare zaden. Via de firma MediGran kregen we 7 kilo zaden geleverd met een fikse korting. MediGran is gespecialiseerd in inheemse (nederlandse) zaden en kruidenmengsels en daarmee een prima adres voor onze wens om een weide te realiseren met bloemen en kruiden die hier van nature thuis horen.
Het utirijden en uitharken van het zand was 1,5 dag werk voor het groepje enthousiaste Natuurlijk Tuinnierders. Naast spierpijn, zonnebrand, zweet en blaren hadden we plezier in het werken met elkaar. Dorstig genoten we van de thee, koffie en frisdrank die we van de partners kregen.
Het uitzaaien is nog een kunst op zich. Het gehele veld werd opgedeeld in 32 vakken om een zo eerlijk mogelijke verdeling van de zaden te krijgen. We maakten zaaibakken met circa 218 gram zaad vermengt met een paar kilo zand. Zo is er meer volume om te strooien, blijven de kleine zaadjes aan het vochtige zand plakken en vallen ze eerder op de grond dan dat ze door de wind worden weg geblazen. Een enkeling hield nog een stuk veld over nadat zijn zaaiemmer leeg was, een ander hield nog zaad over na het aflopen van zijn/haar vak. Hiermee was de rolverdeling snel gemaakt, de zuinigste strooiers gingen door met het inzaaien.
Na twee dagen hard werken is de klus geklaard en vanaf nu is het afwachten. We hopen op warm weer met regelmatig wat regen zodat de zaden snel kunnen kiemen. Het zal een paar weken duren voordat de zandige vlakte verandert in een kiemende bloemenweide. De eerste bloemen zullen pas in juni/juli verschijnen dit jaar. Volgend jaar zal dat eerder zijn omdat sommige soorten via wortels overwinteren andere moeten weer beginnen vanaf zaad.  

  

  .