004=240418==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland==================


Zondag 22 april was het egelhutten bouwen op ons volkstuinpark. De deelnemers hadden wilgentenen verzameld en hoopten met een mooi egelhut huiswaarts te keren. Maar dat pakte anders uit. Na een lezing over de leefgewoontes van de egel gingen we met zijn allen en de meegebrachte takken het bos in om de egelhut aldaar gezamenlijk te bouwen.
Tijdens de lezing leerde we dat een egel rond scharreld in een gebied van 20-40 ha en dat ze op een avond zomaar een paar kilometer aan de wandel kunnen zijn. Jammer genoeg bestaat hun voedsel niet voornamenlijk uit slakken, maar eten ze liever kevers (30%), vlinder rupsen (17%), regenwormen (12%) en keverlarven. Ondanks deze teleurstelling gingen we toch met zijn allen aan de slag om egelhutjes te bouwen.
Je begint met een vlakke bodem maken met daarover een laagje droge bladeren. Vervolgens maak je van wat hout (sinasappelkistje) een hutje met een tunnel (15x15cm) als ingang. De tunnel is om katten en andere rovers buiten de deur te houden. Dit geheel plaats je op de bladeren en dekt het weer af met een droge lage bladeren. Daarover leg je dakpans gewijs een laag coniferen takken die de regen moeten tegen houden. Om alles goed te isoleren en onopvallend af te schermen plaats je de wilgentenen er over heen. Hieronder staan foto's van de verschillende bouwstadia.
Na de eerste bouwsessie genoten van een gemeenschappelijk lunch op het zon overgoten terras. De kleine ronde tafeltjes werden in een rij gezet tot een grote eettafel zodat we lekker met elkaar konden kletsen. De lunch bestond uit allerlei lekkers dat de deelnemers zelf hadden meegenomen. Naast kennismaking, wisselden we tuinervaringen met elkaar en deelden we recepten, een heerlijk ontspannen activiteit vanuit Natuurlijk Tuinieren.

  

  

  .