012=190917==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland======================Nu het tijd is om de appeloogst te verwerken tot appelmoes gingen we opzoek naar een grote serie inmaak potten. Bij de Brouwmarkt in Almere moesten we kunnen slagen voor inmaakpotten. Maar, dat is een gevaarlijke winkel wisten we van ons vorige bezoek toen we voor wat zakjes wijngist gingen en terug kwamen met een gistingsfles, waterslot, sulfiet, hydrometer en een hele verzameling aan wijngisten.
Ook deze keer verlieten we de winkel met meer spullen dan waarvoor we kwamen. We hadden al over appelcider maken zitten nadenken. Hiervoor moet je eerst de appels tot appelsap verwerken en dan kan je er, vergelijkbaar als met wijn maken uit druivensap, cider van maken. In de winkel spraken we een andere klant die op zoek was naar appelcider gist en ons enthousiast vertelde over een stoom-extractor. Appels er in, op het vuur zetten en het sap loopt er uit, zo eenvoudig was het. En nu had de Brouwmarkt de stoom-extractor zelfs in de aanbieding, zij had hem veel duurder gekocht.
Deze keer verlieten we de winkel dus met 24 inmaak potjes, 12 beugel flessen van 1 liter, 12 beugel flessen van 0,5 liter en een "starterset sapmaken".
We gingen gelijk aan de slag met onze nieuwe keuken/tuin spulletjes. Bij de zus van Ernie konden we de overtollige blauwe druiven ophalen. Daarna was het wassen, ongedierte verwijderen en het extraheren kon beginnen. Inderdaad zo eenvoudig kan verssap maken dus ook zijn. Druiven er boven in, onderin een flinke laag water en dan op het vuur. Na circa 45 minuten konden we beginnen met het aftappen van het verse druivensap. Een goed gevulde pan leverde ruim 4,5 liter sap op en we hadden druiven genoeg voor drie sessies. Uiteindelijk hebben we 12,5 liter sap kunnen maken.
Het sap is door de stoom-extractie gestiriliseerd en kan zo de schone flessen in. Bij het aftappen is de sap circa 75 graden Celsius, flessen helemaal afvullen en gelijk afsluiten. Als het goed is blijft het dan makkelijk een jaar goed. We zijn benieuwd, de smaak van de vers getapte druivensap was heerlijk.

  


.