010=120917==09:00UTC==Positie:52=20,28N==005=31,55E==Waterland==================

Behalve wij zelf zijn er nog meer liefhebbers van munt in de tuin. De hele zomer werd onze munt aangevreten door de larve van de Blauwe munt goudhaan (Chrysomela coerulans). De larve heben we nauwelijks gezien, maar zijn vraatsporen wel ! De Goudhaantjes hebben er een genoegen in om in de toppen van de plantjes de dag door te brengen. Eieren leggen ze aan de onderzijde, en daar leven ook de larven. Van ei tot volwassen kever duurt ongeveer 50 dagen. Een week als ei, 20 dagen als larve, 20 dagen als pop en dan is er de kever. Er zijn dus per jaar heel wat generaties. De beestjes maken al snel een troosteloze bende van je muntplantjes.
Wij hebben, toen ons geduld op was, de kever eenvoudig bestreden. We hebben eerst alle bovengrondse delen van de munt gesnoeid en vervolgens iedere keer de volwassen dieren verwijderd uit de planten. Inmiddels staat de munt er weer ongehavend bij.
Dit goudhaantje is van oorsprong een zuid-Europese soort. Een eerste vondst in Brussel was in 1974 en sinds 2011 zijn er ook meldingen uit Amsterdam. Het diertje is zeer specifiek voor munt, dus als je hem eenmaal uit je tuin hebt zal ie ook moeilijk terug komen, tenzij de buren ook munt hebben.
Op het tuincomplex zagen we een mooi versierde fiets staan bij de ingang. De bagage mandjes waren omgetoverd tot plantenbakken met een herft/oogst thema. Leuk initiatief om ons park een tuinders uitstraling te geven.

  


.